Érdemben nem enyhített az aszályhelyzeten az elmúlt napokban csapadékosabbra forduló időjárás Európában. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) jelentéséből kiderül, hogy a szárazság éppen olyan aggasztó méreteket ölt most is, mint júliusban. 

DROUGHT-FARMERS-SHEEP
Az állattartókat is nehéz kihívások elé állítja az aszály. Fotó: AFP

Az területének 47 százalékán továbbra is figyelmeztetés van érvényben, vagyis ekkora területen hullott a szokásosnál kevesebb csapadék és csökkent tovább a talajnedvesség.

Az unió területének 17 százalékán riasztás van érvényben: ezeken a területeken a növényzeten és a termékenyeken is megmutatkozik az aszály káros hatása. 

A területek 64 százalékán van érvényben valamilyen figyelmeztetés vagy riasztás, például tűzveszély.

A JRC szakértői az adatok feldolgozásával arra jutottak, hogy ötszáz éves rekord dől meg idén nyáron, fél évezrede nem sújtotta ekkora szárazság a kontinenst. Ennek következményeit most még megbecsülni is nehéz.

Szinte minden régióban súlyosbodott az aszály

Egyes régiókban az augusztus elején csapadékosabbra forduló időjárás ugyan enyhített valamelyest a közvetlen veszélyhelyzeten, de a legtöbb területen tovább fokozódott a szárazság. Korlátozott enyhülést regisztrált a kutatóközpont 

  • Csehország, 
  • Ausztria 
  • és Franciaország egyes részein.

Súlyosabbra fordult a helyzet a júliusi állapotokhoz képest 

  • Olaszországban, 
  • Spanyolországban, 
  • Portugáliában, 
  • Németországban, 
  • Hollandiában, 
  • Belgiumban, 
  • Luxemburgban,
  • Magyarországon, 
  • Romániában és
  • Szerbiában. 

A legfőbb mezőgazdasági termények közül további veszteségeket kell elkönyvelniük a kukorica-, a szója- és a napraforgó-termesztőknek is. A terméskiesésről pontos adatok várhatóan augusztus végétől állnak rendelkezésre.

A csapadékhiány is szűkíti az energiapiacot

A szárazság nemcsak a mezőgazdaságban okoz gondokat, hanem az energiaellátásban is fennakadásokhoz vezetett. A folyók vízszintje egész Európában alacsony. Emiatt jelentősen lecsökkent a vízerőművek energiatermelése, de sok más erőművet is érint a probléma. A hosszú ideig kitartó aszály tovább szűkíti az energiapiacot, s emiatt további energiaimportra szorulnak Európa legnagyobb országai.

Ez a folyamat várhatóan az energiaárak további emelkedéséhez vezethet.

Az uniós kutatóközpont előrejelzése sem kecsegtet túl sok jóval: a mediterrán térségben és Nyugat-Európa országaiban novemberig kitarthat a szokásosnál melegebb és szárazabb időjárás.

Áremelkedéshez vezet a szélsőséges időjárás

A súlyos szárazság hatalmas területen károsította a szántóföldi növényeket. A kertészetekben sem jobb a helyzet: sok gyümölcs- és zöldségtermesztő számít alacsonyabb, rosszabb minőségű termésre, elsősorban ott, ahol az öntözés nincs megoldva, vagy szigorú vízkorlátozást rendeltek el az állami hatóságok.

Aftermath Of The Wildifires In Greece
A kontinens jelentős részén továbbra is magas az erdőtüzek kockázata. Fotó: Nicolas Economou

Nemcsak a mezőkön, de a legelőkön, tehát az állattartásban is érezteti hatását az aszály: a kiégett gyepterületek miatt a legeltetés ellehetetlenült, és a gazdáknak a takarmánykészletekhez kellett nyúlniuk. A legeltetés ellehetetlenülése hatással van a szarvasmarhatartókra: a tejhozamok jelentősen elmaradnak a várakozásoktól.

Mindez a későbbiekben az energiaárak várható emelkedése mellett az élelmiszerek – különösen a tejtermékek – és a takarmány árában is érezteti a hatását.

Magyarországon további könnyítést kapnak a gazdák

A háborús gazdasági környezet és az extrém aszályhelyzet rendkívül súlyosan érinti az agráriumot. Ezt mérlegelve, a Vidékfejlesztési program keretében támogatott beruházásoknál, a foglalkoztatás szinten tartásához kötődő előíráshoz kapcsolódó jogkövetkezmény enyhítéséről született döntés – közölte az Agrárminisztérium. Az eddigi szabályozás szerint, ha a foglalkoztatás fenntartására előírt kötelezettségnek a kedvezményezettek nem tesznek eleget, a támogató automatikusan eláll a támogatói szerződéstől, és visszaköveteli a kifizetett támogatást. Mivel a munkaerőpiaci helyzet és a jelenlegi, aszállyal sújtott gazdasági helyzet jelentős kihívás a gazdaságok számára, minden érintett felhívás módosul tagállami hatáskörben. Ennek értelmében támogatásról az irányító hHatóság az egyedi körülményeket és az elmúlt időszak egyes vállalkozásokat érintő gazdasági hatásait figyelembe véve mérlegel majd. Az enyhítés érinti az állattartók, a kertészeti vállalkozások, az élelmiszer-feldolgozók és az erdőgazdálkodók beruházásait is, az erre vonatkozó pályázati felhívás módosításai folyamatosan jelennek meg.