Slovákiában júliusban az éves elérte a 13,6 százalékot, ezzel már 18 egymást követő hónapja nő a pénzromlás mértéke – jelentette hétfőn a szlovák statisztikai hivatal. Az úgynevezett nyugdíjas-infláció mértéke pedig 14,7 százalékon áll. Az utóbbi húsz évben nem mértek ilyen magas arányú inflációt, igaz, a pénzromlás üteme némileg mérséklődik. 

Júniushoz viszonyítva ugyanis „csak” 0,8 százalékal nőttek a fogyasztói árak, míg az év korábbi hónapjaiban minden egyes esetben legalább 1 százalékos volt a havi drágulás.

Különösen fájdalmasan érinti a lakosságot, hogy az élelmiszerek kategóriájában éves szinten 19,9 százalékos áremelkedést mértek, ezen belül a kenyér 23,4 százalékkal, a tej és tejtermékek 21,8-del, a hús 20,1 százalékkal drágult. Az étolaj külön kategóriát képvisel, az árugrás mértéke az 50 százalékot is meghaladja, ezért 

a szlovák polgárok tömegesen vásárolják fel a határközeli magyar boltokban az ársapkás étolajat. 

Talán némi vigaszt nyújt, hogy a vizsgált időszakban a sör csupán 4,3, a bor pedig 6,1 százalékkal drágult. Összességében az élelmiszerek ára 27,5 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ugyan júliusban valamelyest csökkent az üzemanyag ára (a 95-ös benzin literje az 1,95 eurós szintről 1,75 euróra csökkent), ezzel együtt éves egybevetésben az üzemanyag 36,5 százalékkal drágult (júniusban az idevágó adat még 40 százalék volt). 

Woman shop assistant changing prices of bread in supermarket, the concept of increasing inflation, A woman shop assistant changing prices of bread in supermarket, the concept of increasing inflation
Fotó: Halfpoint / Getty Images

Az éttermi és vendéglátóipari szolgáltatások ára egy év alatt valamivel több, mint 20 százalékkal emelkedett. A lakhatással kapcsolatos kiadások 16,1 százalékkal nőttek. Lubomír Korsnák, az UniCredit Bank elemzője szerint éppen júliusban tetőzött Szlovákiában a pénzromlás üteme, azonban az év végéig sem bukik 12 százalék alá. Jövőre 10 százalék körüli éves inflációt vár, különösen az év kezdete lesz rázós, amikor látványosan emelkedik majd a lakossági vezetékes földgáz és a villany ára.

Szlovákiában az átlagos árszint már eléri a 27 tagú átlagának 90 százalékát.

Az étolaj, a tej, a tejtermékek, a tojás, az alkoholmentes italok kategóriájában a szlovák árszint már meghaladja az uniós átlagot. Ebből adódóan a 400 forint körüli euróárfolyamnak köszönhetően a szlovák polgárok számára a magyarországi élelmiszerárak még mindig elfogadhatók, esetenként szinte alacsonynak tűnnek. A ruhanemű és a lábbeli kategóriájában a szlovák árszint az uniós átlag 97 százalékán mozog, azaz a magyarországi textilipari termékek is kedvező árfekvésűek a szlovák polgárok számára.