A Biden-kormányzat azt tervezi, hogy megszünteti a Covid–19 oltások és kezelések finanszírozásának több éve tartó gyakorlatát. Az egészségügyi minisztérium augusztus 30-án egyeztet a Covid–19 kezelésében érdekelt gyógyszergyártókkal, gyógyszerforgalmazókkal és a további állami egészségügyi hatóságok képviselőivel.

Mivel a koronavírusos esetek csökkennek, a pandémia alatt elkülönített pénzügyi keret pedig lassan elfogy, új megoldásra van szükség.

A minisztérium szóvivője szerint a Covid–19 elleni gyógyszerek és vakcinák kvázi bevezetése a szabad gyógyszerpiacra várhatóan hónapokig tart. A találkozón a tisztviselők és a vállalatok képviselői  megvitatják a gyógyszertámogatási, szabályozási kérdéseket és a biztosítással nem rendelkezők kezelésének pénzügyi kérdéseit – számolt be róla pénteken a The Wall Street Journal.

Tudtuk, hogy valamikor át kell lépnünk a kereskedelmi piacra, és most közeledünk ehhez az időhöz

– mondta Dawn O’Connell, a Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára.  

A legnagyobb kérdés most az, miként lehet elérhetővé tenni a védőoltásokat és a kezeléseket a mintegy 30 millió, egészségügyi biztosítással nem rendelkező amerikai állampolgár számára. A szövetségi kormány a járvány kezdetén egyedül finanszírozta a Covid–19 elleni oltóanyag-beszerzéseket és kezeléseket, és ingyenesen elérhetővé tette azokat. 

Vaccine covid 19 county Covid 19 vaccine for seniors in a vaccination center, France (Photo by MORCILLO Aline / IMAGE POINT FR / BSIP via AFP)
Fotó: Morcillo Aline / AFP

Meg kell oldani a költségtérítés, a vakcinákhoz és kezelésekhez való méltányos hozzáférés és az elosztás kérdéseit – mondta Anne McDonald Pritchett, az amerikai gyógyszeripari kutató és gyártó cégek vezető alelnöke.

A rendszer átalakítása több milliárd dolláros (nem tervezett) nyereséget hozhat a gyógyszeripari cégeknek,

például a Modernának, a Pfizernek, valamint partnerének, a BioNTech vállalatnak. A Pfizer a második negyedévben 8,1 milliárd dolláros globális forgalmat jelentett a Covid–19-gyógyszer, a Paxlovid-eladásokból. A Pfizer és a Moderna pedig 79 milliárd dollár értékben értékesített vakcinákat 2021-ben,

Az átállás a kereskedelmi piacra azt jelentené, hogy az árak valószínűleg magasabbra kúsznának, mint amennyit eddig a szövetségi kormány fizetett. Szintén rossz hír, hogy a Medicare és a Medicaid, az idősek, illetve az alacsonyabb jövedelműek szövetségi biztosítási programjai nem fedezik a vírusellenes szereket, mivel azokat csak sürgősségi felhasználás alapján engedélyezik. Ha a későbbiekben a kormány nem vásárolja meg előre a Covid-oltóanyagokat, akkor az Egyesült Államok lemaradhat más országok mögött, vagyis a lakosság később juthat hozzá a booester oltásokhoz és az új variánsokra kifejlesztett vakcinákhoz.