A szlovák mohi atomerőmű új blokkjában a következő két hétben megkezdik a fűtőanyag-feltöltést, és várhatóan 2023 elején kezdi meg a termelést – írja a Reuters a Szlovák Villamosművek vezérigazgatójára hivatkozva.

Journalists climb into the cooling tower of the third and fourth unit still under construction at Mochovce nuclear power plant, western Slovakia, on July 2, 2019. - Top Slovak power producer Slovenske Elektrarne (SE) operates the nuclear power plant in Mochovce. Launching of the two new units has been a cause for concern in neighbouring Austria, which has repeatedly criticised what it insists are their poor safety standards. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP)
Fotó: Vladimir Simicek / AFP

A vállalat szerint a 471 megawattos blokk északi szomszédunk teljes villamosenergia-fogyasztásának mintegy 13 százalékát fogja fedezni.

A szlovák nukleáris szabályozó hatóság tavaly engedélyezte az új blokk beindítását, ezt a határozatot azonban környezetvédő csoportok megtámadták, de a szerv végül helybenhagyta.

„15 nap múlva a mai döntés jogerőre emelkedik, megkezdjük az üzemanyag behozatalát” – mondta Branislav Strycek, a Szlovák Villamosművek vezérigazgatója. „Úgy tervezzük, hogy 18 héttel az üzemanyag beérkezése után már százszázalékos kapacitással rendelkezünk, és beindítjuk a termelést” – tette hozzá.

Az új blokk beindítása évek óta késlekedik, eközben nagymértékben nőttek az építési és fenntartási költségek. Az üzembe helyezés épp akkor történik, amikor az öreg kontinens, így északi szomszédunk is súlyos energiaválsággal néz szembe, mivel az energiaárak az orosz–ukrán háború kirobbanása és az uniós szankciók miatt az egekbe emelkedtek.

Szlovákia termelésének több mint felét az atomenergia adja.

A Nyitra és Léva között fekvő mohi atomerőművet 1998 őszén helyezték üzembe,

északi szomszédunk villamosenergia-szükségletének mintegy 20 százalékét fedezi.

Ezt fogja jócskán megdobni a létesítmény új blokkja. Az apátszentmihályi erőmű 1972-ben kezdte meg működését, de jelenleg csak két reaktora üzemel.

A Szlovák Villamosművek északi szomszédunk erőműveit üzemelteti, ezeknek 34 százaléka az állam tulajdona. A nagyobbik rész (66 százalék) egy cégcsoport kezében van, amelyet az olasz energetikai vállalat, az Eni és egy cseh üzletember fele-fele arányban birtokol.