A gazdasági aktivitás küszöbönálló lassulására utalva csökkent a kamionok futásteljesítménye júliusban a német autópályákon – ismerteti a német Szövetségi Statisztikai Hivatal, a Destatis keddi jelentésében.

A BAG szövetségi árufuvarozási hivatal (Bundesamt für Güterverkehr) és a Destatis adatai szerint júliusban a legalább négytengelyes tehergépkocsik futásteljesítménye az útdíjköteles szövetségi autópályákon az előző havihoz képest 1,4 százalékkal csökkent, naptári és szezonális hatásoktól megtisztítva.

Trucks,In,Traffic,Jam
Fotó: Shutterstock

Az előző év azonos hónapjához,

2021 júliusához képest a nehéz tehergépjárművek naptárhatástól megtisztított útdíjfizetési kilométerindexe 1,6 százalékkal volt alacsonyabb.

Az autópályákon megtett tehergépkocsi-kilométerek viszonylag pontosan jelzik a gazdasági aktivitás várható alakulását. A gazdasági tevékenység közlekedési szolgáltatásokat generál és igényel. Ezért egyértelmű összefüggés van a tehergépjárművek útdíjfizetési teljesítményindexe és a gazdasági tevékenység mutatói, különösen az ipari termelési index között.

A tehergépjárművek útdíjfizetési teljesítményindexe nagyjából megközelíti az ipari termelés alakulását. Mivel körülbelül egy hónappal korábban áll rendelkezésre, mint a termelési index, alkalmas az aktuális gazdasági fejlődés korai indikátorának.

A naptári és szezonális kiigazítás utáni legnagyobb mértékű, 2,6 százalékos havi csökkenést a nehéz tehergépjárművek úthasználati kilométer-forgalmában Szászországban regisztrálták 2022 júliusában.

Truck on the roads of Europe. Logistics and delivery of cargo
Fotó: Shutterstock

Április óta a határokon átlépő utakra vonatkozó nehéz tehergépjármű-útdíjindexek is rendelkezésre állnak. Ezek a német határon történő be- és kilépések számát mérik.

Júliusban a határforgalom minden határon csökkent az előző hónaphoz képest. A legnagyobb, 4,2 százalékos csökkenés a lengyel határon következett be.