Az utóbbi napokban a kávébab világpiaci ára fontonként (0,45 kilogramm) 2,35 és 2,40 dollár között ingadozott, átmenetinek bizonyult tehát a vietnámi esőzések és a szintén csapadékosabbra forduló brazíliai időjárás miatti árcsökkenés. Persze a jegyzés még mindig nem érte el a múlt heti 2,4295 dolláros árat, amely nem mellesleg hathavi csúcsot jelentett.

Preparing,Coffee,Close,Up.,Photo,Filtered,In,Vintage,Style.
Fotó: Shutterstock


Az arabica kávébab azonnali és határidős eladási árai egyébként a New York-i Interkontinentális Tőzsdén, az ICE-n alakulnak ki. Az ottani ár, az úgynevezett C ár határozza meg az arabica kávé globális átlagárát.

A kereskedők szerint az esőzéseknek elvileg valóban árcsökkentő hatásuk lehet, mivel csillapítják az aggodalmakat, hogy a korai virágzás után nem lesz elegendő nedvesség a kávé rügyeinek és bogyóinak fejlődéséhez. A tőzsdei készletek növekedése szintén mérsékli az árakat.

Az ICE által hitelesített arabicakészlet augusztus 29-én 663 874 zsákot tett ki, azaz szépen visszapattant az augusztus 15-i 571 580 zsákos 23 éves mélypontról.

A kávéval a koronavírus-járvány kitörése előtt, 2019 májusában különben fontonként 0,85 dolláron kereskedtek, ami 2004 óta a legalacsonyabb szint volt. Az év végére viszont az ár 1,25 dollárra emelkedett.

Mivel pedig a világ fő termelőjének számító Brazíliában 2021 júliusában súlyos fagyok voltak, két kemény éjszaka alatt 2,5 dollárig száguldottak az árak. Idén júliusban a jegyzés már elérte a 2,6 dollárt, ám augusztus elején 2,16 dollárra esett vissza.

Az elemzők szerint most az ellenállásként azonosított 2,4 dolláros árküszöböt kell figyelni, ha ezt a szintet tartósan áttöri a jegyzés, borítékolható a további dinamikus emelkedés.


Eltérő mennyiségi előrejelzések


Az árak alakulása a termés mennyiségétől is függ, ám az idei brazíliai termésre vonatkozó előrejelzések jelentősen eltérnek egymástól. A Safras & Mercado tanácsadó cég 61,1 millió zsákot vár. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) viszont 64,3 millió zsákra becsüli a termést.

A brazil kormány sokkal szkeptikusabb, csupán 53,4 millió zsákot vár. 

Farmers Eduardo de Jose Protazio (L), 26, and Joao Paulo Rodrigo (R), 33, winnow coffee beans on their family farm in Forquilha do Rio, municipality of Dores do Rio Preto, Espirito Santo, Brazil, on November 23, 2017. - At an altitude of 1,180 meters on the flanks of the Caparao mountains, between the Brazilian states of Minas Gerais and Espirito Santo, farmers are planting Arabica coffee, a specialty that has better quality and price than ordinary coffee. Their beans are sold to the best specialty shops in Brazil and two-thirds of their production is exported to the United States, France, Australia, South Korea, Japan and other countries. (Photo by MAURO PIMENTEL / AFP) / TO GO WITH AFP STORY by Morgann JEZEQUEL
Fotó: Mauro Pimentel / AFP

Ez viszonylag kevésnek számít. A Safras & Mercado legutóbbi felmérései szerint a brazil kávészüret mintegy háromnegyedét július 26-ig betakarították. Egy évvel ezelőtt ilyenkor már 77 százaléknál tartottak, az ötéves átlag pedig augusztus végén 80 százalék.

A brazil kávétermesztők arról számoltak be, hogy a termés mennyisége alacsonyabb a vártnál, ami megerősíti az idei kávétermésre vonatkozó meglehetősen pesszimista előrejelzéseket.

 

Európában is emelkednek a fogyasztói árak


Az elmúlt hónapokban a kávé ára Európa-szerte és idehaza is emelkedett. Bár sok helyütt a kávézók eleddig meglehetősen visszafogottan srófolgatták áraikat, szakértők szerint ebben hamarosan változás áll be. A kávézók többségének ugyanis az utóbbi időben csökkent az árrése.

Szakértők szerint Magyarországon is érezni fogjuk a további világpiaci áremelkedés hatásait, mivel rengeteg brazil kávét importálunk. 

Ez még akkor is így van, ha Brazília már nem olyan egyeduralkodó a piacon, mint amilyen korábban volt, hiszen a dél-amerikai óriás továbbra is meghatározó trendteremtő maradt, meghatározza, milyen irányba tartsanak az árak.

A kedvezőtlen éghajlati jelenségeken túl a megnövekedett kereslet, valamint a geopolitikai feszültségek és a világjárvánnyal kapcsolatos logisztikai problémák is alaposan hozzájárultak az elmúlt két évben a magasabb nagykereskedelmi árakhoz.

Young,Barista,Preparing,Coffee,For,Customers,At,Her,Cafe,Counter
Fotó: Shutterstock

A bivalyerős dollár is ludas


Eközben a világ legnagyobb robustaszállítójaként ismert Vietnám készleteit is kisöpörték, s a délkelet-ázsiai ország termelése várhatóan 2022–23-ban is csökkenni fog. A kereskedők szerint ugyan a hétvégi esőzések valamelyest Vietnámban is javíthatják a terméskilátásokat, de valószínűleg nem tudják teljesen elhárítani a nyári extrém száraz időjárás által okozott károkat.

Mivel az ICE-n a kávé tőzsdei árát dollárban határozzák meg, a gyenge euró és forint is megviseli az európai és itthoni fogyasztást. A vállalkozások emellett munkaerőhiányról is panaszkodnak.

Ezek a tényezők pedig arra kényszerítik az üzemeltetőket, hogy költségeik egy részét hárítsák át a vásárlókra, illetve barátkozzanak meg az alacsonyabb árréssel bizonyos termékek esetében.


Visszafogják az áremelkedést a határidős szerződések


A fogyasztók szerencséjére az áremelkedést előidéző tényezők nem egyformán hatnak a termesztőkre, attól függően, hogy milyen szerződéssel rendelkeznek, és milyen fajtát termesztenek.

A legtöbb termesztőországban a kisbirtokosok többsége számára a bevételek inkább a határidős szerződések áraival korrelálnak, hiszen sok gazdálkodó a világjárvány kitörése előtt határidős szerződéseket kötött a multinacionális cégekkel, ezért most nem tudnak profitálni a magasabb árakból.

Nőttek azonban a munkaerőhiány miatt is a gazdák költségei, különösen Latin-Amerikában. A világ harmadik legnagyobb kávétermelőjének számító Kolumbia egyes részein a munkabérek csaknem megduplázódtak.

Hallottam már olyanról is, hogy a kolumbiai kisgazdaságok tulajdonosai inkább elszegődnek kávészedőnek, ahelyett, hogy a saját földjeiket művelnék

– mondta a Deutsche Wellének (DW) Karl Wienhold, Portugáliában élő kávészakértő.

A magasabb üzemanyagárak ugyanakkor elsősorban a nagy gazdaságokat sújtják, mivel ezek jellemzően erősen gépesítettek.

Fotó: Shutterstock

 

A gyengébb termés sokszor csak ürügy az áremelésre


A gazdák termelési költségei a műtrágyamizéria miatt is emelkednek. A nitrogénműtrágya előállításához tudniillik földgázt használnak, és Oroszország a vezető műtrágyaexportőr.

A legnagyobb félelmünk, hogy Oroszország leállítja az exportot, egyelőre nem vált valóra. A kereskedelmi adatok minimális fennakadást mutatnak az Oroszországból Brazíliába irányuló exportban

– mondta szintén a DW-nek egy londoni kereskedő.

Az említetteken túl további gondot okoznak a globális szállítási és ellátási láncok fennakadásai, mert a kávét konténerekben szállítják Európába, és a rendelkezésre álló konténerek és hajók száma korlátozott az utóbbi időben – mondta az InfoRádióban Nezvál Máté, a 42 Coffee tulajdonosa, kávépörkölő mester, hozzáfűzve, hogy

A tőzsdén a világ kávétermelésének a tízszerese fordul meg, és sokszor előfordul, hogy a kikötőben állnak a szállítmányok, és várják, hogy adják-vegyék őket. Így az, hogy idén kevesebb lesz a termés, sokszor inkább csak ürügy az áremelésre, mert amit a tőzsdei ármozgásokon látunk, az nem biztos, hogy tükröződik a valós mennyiségben.