„Ebben reménykedett a Fed” – komnentálta a Bloombergnek a nemrég megjelent munkaerőpiaci adatokat Randall Kroszner, a Fed korábbi munkatársa. A számok azt mutatják, hogy egyre többen térnek vissza a munkerőpiacra, ami enyhíti a feszültségeket. Ez megmutatkozik abban is, hogy a bérekre s ezeken keresztül az inflációra nehezedő nyomás enyhült valamelyest.

Young,Black,Student,Hopeless,Unemployment,Because,Of,Discrimination,,Desperate,Sad
Fotó: Shutterstock

Augusztusban a várt 297 500 helyett 315 ezer új álláshely  létesült az USA-ban, a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék lett a várt 3,6 helyett. A 62,4 százalékos foglalkoztatási ráta a legmagasabb a pandémia kezdete óta. Az otthonról dolgozók aránya augusztusban 6,5 százalékra csökkent az egy hónappal korábbi 7,1 százalékról. Ugyanakkor elemzők szerint a foglalkoztatottak számának 315 ezerre növekedése „szupererős” adat, és továbbra is héja üzemmódban tartja majd a Fedet. 

 

Ha ágazatonként nézzük a foglalkoztatás alakulását, az derül ki, hogy a szolgáltató szektor, az egészségügy és a kiskereskedelem növelte foglalkoztatottai számát, ugyanakkor például az autó- és autóalkatrész-gyártás, a szénbányászat, az építő- és bútoripar, valamint a raktározás elbocsátotta alkalmazottai egy részét.