Az elemzői várakozások szerint augusztusban az egy hónappal korábbinál ugyan lassabb ütemben, de továbbra is élénken folytatódik az amerikai foglalkoztatottság bővülése. A Reuters elemzői konszenzusa 300 ezres növekedésre számít, így a munkanélküliségi ráta 3,5-3,6 százalék lehet. Ha valóban hasonló számokat közöl magyar idő szerint délután fél 3-kor a munkaügyi tárca, nő annak a valószínűsége, hogy a jegybank szeptember 21–22-én tartandó kamatdöntő ülésén ismét 75 bázisponttal emeli az irányadó kamatot.

amerikai munkanélküli
Fotó: Shutterstock

Jerome Powell, a Fed elnöke Jackson Hole-ban tartott beszédében gazdasági kínokról beszélt, ám ezek a jelek szerint még elég messze vannak. Augusztusban immár a huszadik egymást követő hónapja emelkedne a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, a 300 ezres létszámbővülés ugyanakkor 16 hónapja a legalacsonyabb adat lenne. A  piac bizonytalanságát jelzi, hogy az elemzői előrejelzések 75 ezertől 450 ezerig szóródtak. A 3,5 százalékos munkanélküliségi ráta gyakorlatilag megegyezne a pandémia előtti csúccsal. A rendelkezésre álló munkahelyek száma július végén 11,2 millió volt, csaknem minden munkanélkülire két álláslehetőség is jut.

A CME által határidős jegyzések alapján elkészített Fed Watch Tool 74 százalékos valószínűséget ad a 75 bázispontos szigorításnak, ezzel az irányadó ráta a 225–250-es sávból 300–325-re emelkedne.

Az újonnan foglalkoztatottak száma az USA-ban
 

Elemzői vélemények szerint van még tartalék az USA munkaerőpiacában, ugyanis egyes szolgáltatások – például a vendéglátás vagy a légi közlekedés – továbbra is súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek. A kereslet ezekben a szektorokban felhajtja a béreket, és ennek az inflációs hatása óvatosságra int az augusztusban már csökkenésnek induló, 8,5 százalékos inflációval kapcsolatban. A várakozások szerint az átlagos órabérek augusztusban 0,4 százalékkal emelkedtek az egy hónappal korábbi 0,5 százalék után.

A representative conducts an interview during a job fair hosted by Majorel at the Renaissance Center in Detroit, Michigan, U.S., on Wednesday, Feb. 25 2022. The customer experience company plans to hire about 200 full time employees for their new office opening in downtown Detroit in the coming months.
Fotó: Emily Elconin / Getty Images

Ennek alapján – ha lesz – furcsa recesszió bontakozik majd ki az Egyesült Államokban – a gazdaság visszaesik, de a foglalkoztatottság továbbra is várhatóan erős marad.

A munkaerőpiaci adatokra várva, a továbbra is agresszíven szigorító Fedre számítva az adatok közzététele előtt a dollár kétéves csúcsra emelkedett a főbb devizákkal szemben.