Élisabeth Borne francia miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a zöldhidrogént érintő fejlesztési stratégia keretében az állam 2,1 milliárd euróval támogat tíz nagy ipari beruházást. Emellett 3,2 milliárd eurónyi magántőke is érkezik az ágazatba.

Banknotes are flying in the sky, támogatás, euro,
Fotó: Hiroshi Watanabe / Getty Images

Tíz francia projektet választottunk ki 2,1 milliárd eurós állami beruházáshoz

– ismertette a kormányfő a Plastic Omnium műanyagipari cégcsoportnak a Párizshoz közeli Compiegne-ben található kutatóközpontjában tett látogatásán. Európai támogatással ez egy hatalmas lépés a franciaországi hidrogénipar számára – jelentette ki a miniszterelnök.

A tíz beruházáshoz 2,1 milliárd eurós szubvenciót irányoz elő a kormány, amelyhez 3,2 milliárd eurós magánbefektetés is kapcsolódik,

az ágazatba 5,3 milliárd euró érkezik összesen.

A 2,1 milliárd eurónyi közpénz része annak a 9 milliárd eurós programnak, amellyel Franciaország 2030-ig az alacsony karbonkibocsátással járó hidrogéntermelés egyik vezető európai államává szeretne válni.

Az ország hét régiójában telepített gigaüzemek 5200 közvetlen munkahelyet biztosítanak az elektrolízerek, a hidrogéntartályok, a hidrogénvonatok és más járművek üzemanyagcelláinak és alkatrészeinek gyártásában – hangsúlyozta a miniszterelnök. A projektekben a miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint részt vesz egyebek közt az Alstom, az Arkema, a Forvia, a Plastic Omnium, valamint számos kis- és középvállalat.

Egyre kevésbé csak ígéret a hidrogénalapú jövő

Az Alstom hidrogénhajtású vonata több mint ezer kilométert tett meg tankolás nélkül, és egyre több olyan projekt tűnik életképesnek, amely a legkönnyebb gázon alapul.