A tokiói székhelyű Tepco áramszolgáltató vállalat jövőre felülvizsgálja az ipari fogyasztóknak szánt árait úgy, hogy azok tükrözzék a költségek megugrását – írja a Reuters.

Minsk,,Belarus,-,September,05,,2018:,The,Homepage,Of,The, Minsk, Belarus - September 05, 2018: The homepage of the official website for Tokyo Electric Power Company Holdings, Inc., or TEPCO, a Japanese electric utility holding company, Minsk, Belarus - September 05, 2018: The homepage of the official website for Tokyo Electric Power Company Holdings, Inc., or TEPCO, a Japanese electric utility holding company
Fotó: Shutterstock

A vállalat ígérete szerint az árak megállapításánál mérséklő tényezőként figyelembe veszik a Kasivazaki-Kariva atomerőmű hetedik blokkjának tervezett újraindítását is.

A Kasivazaki-Kariva hetes számú blokkja jövőre 12-ből kilenc hónapig üzemel, így tudják csökkenteni a fogyasztókra nehezedő terheket Tomoaki Kobajakava, a Tepco elnöke szerint. A következő, jövő áprilisban induló üzleti évet már a felülvizsgált árképzési rendszerrel indítják.

Reméljük, hogy a Kasivazaki-Kariva blokkot a lehető leghamarabb újraindítjuk, de nem tudjuk megmondani, hogy ez mikor fog megtörténni

– ismerte el a vezérigazgató. Ha a blokk az év kilenc hónapjában működne, az mintegy 200 milliárd jennel (1,4 milliárd dollárral) csökkentené a vállalat éves költségeit. Tavaly azonban az erőműben biztonsági hiányosságokra derült fény, egy illetéktelen munkatárs bejuthatott az erőmű szigorún elzárt területeire, s emiatt a cég számtalan kritikát kapott.

A távol-keleti ország ipari minisztere akkor azt mondta, hogy az erőművet nem fogják egyhamar újraindítani.

A fukusimai katasztrófa után Japánban több atomerőművet leállítottak, újakat pedig nem építettek, azonban az a szigetországot sem kíméli, így az atomenergiával kapcsolatos politikában is változás állt be.

Kisida Fumio miniszterelnök augusztus végén bejelentette, hogy Japán újraindítja a régi erőműveket, illetve megvizsgálja a következő generációs reaktorok fejlesztését. A kormányfő szerint a meglévő reaktorok élettartamának meghosszabbítását mint lehetőséget is tanulmányozzák.

A második világháború után kilenc magánkézben lévő áramszolgáltató céget hoztak létre Japánban, amelyek monopóliummal rendelkeznek az energiaszektorban, és egy-egy régiót látnak el villamos energiával. Napjainkra számuk tízre bővült. Az 1951-ben alapított Tepco egyike ezeknek a vállalatoknak, a többi között Tokiót régiót látja el árammal. Hozzá tartozik a Fukusima Daiicsi erőmű, valamint teljesítménye alapján a világ legnagyobb atomerőművének számító Kasivazaki-Kariva is.