Brüsszel kedden bejelentette, hogy betiltja az Illumina és a Grail amerikai biotechnológiai cégek egyesülését, amelyek 2021 augusztusában jelentették be, hogy uniós jóváhagyás nélkül fejezték be egyesülésüket, a tranzakciót pedig nemrég hagyták jóvá amerikai bíróságok – írja a Reuters. A hírügynökség szerint, az Illuminanak meg kell válnia a Gráltól, miután az EU blokkolja az átvételt.

EU antitrust chief Margrethe Vestager gives a press conference in Brussels, on September 6, 2022, to announce Eu's veto against U.S. life sciences company Illumina’s acquisition of biotechnology company Grail.
Fotó: Kenzo Tribouillard/AFP

Az Európai Bizottság közleménye szerint, amennyiben az Illumina átveszi a Grált, az gátolná az innovációt és csökkentené a kínálatot a rák korai kimutatására szolgáló vérvizsgálatok feltörekvő piacán, ahol a Grál versenyben áll más biotechnológiai cágekkel és azok megoldásaival.

A Grál azon vállalatok közé tartozik, amelyek olyan teszteket próbálnak kifejleszteni, amelyek vér- vagy más folyadékmintákat elemeznek DNS-szekvenálás segítségével. Az Illumina nem áll közvetlen versenyben a Grállal, de jelenleg az egyetlen vállalat, amely életképes DNS-szekvenálási megoldásokat kínál az ilyen típusú tesztekhez.

 

Jelenleg az Illumina az egyetlen hiteles technológiai szállító ezeknek a teszteknek a kifejlesztéséhez és feldolgozásához. Az összeolvadás révén az Illumina ösztönzőleg hatna arra, hogy megtagadja a Grál riválisaitól a technológiájához való hozzáférést, vagy hátrányos helyzetbe hozná őket az általuk felszámított árak emelésével

 

-  érvelt a döntés mellett Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikai biztosa.

A bejelentés értelmáben az Illumina amerikai cégnek meg kell válnia a Grail biotechnológiai vállalattól, miután az EU megvétózta a 7,1 milliárd dolláros akvizíciót, mivel az sérti a versenyt és elfojtja az innovációt.

Brüsszel szemében ez egy "gyilkos akvizíció", egy olyan típusú ügylet, amelyben egy iparági óriás éppen akkor vásárol meg egy ígéretes indulót, amikor az fejlődésnek indul, hogy megakadályozza, hogy potenciális riválissá váljon.

A hat éve alapított Grál még mindig nagyon csekély bevételt termel, mert terméke még fejlesztés alatt áll, de erős versenypotenciál van benne: bevétele várhatóan exponenciálisan nő, technológiája pedig forradalmasíthatja a rákkezelést” – mondta egy Vestager újságíróknak.