Szivárgást észleltek az egyik bajorországi atomerőműnél – közölte a német szövetségi környezetvédelmi minisztérium hétfőn. Az Isar 2. nukleáris erőmű működésében tapasztalt rendellenesség az üzemeltető szerint nem veszélyezteti ugyan a biztonságot, ám megnehezítheti a berlini kabinet téli energiatervének a megvalósítását.

13 September 2022, Bavaria, Essenbach: Steam gushes out of the cooling tower of the Isar 2 nuclear power plant (taken from an airplane). The power plant, operated by Preussenelektra, is to be transferred to a reserve according to plans of the Federal Ministry of Economics. Photo: Jan Woitas/dpa (Photo by JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Jan Woitas / DPA / AFP

Nagyjából egyhetes javításra van ugyanis szükség legkésőbb októberben, amely alatt a rektort le kell állítani, ha december 31. után is üzemeltetni akarjuk – tette hozzá a minisztérium.

Az E.ON csoporthoz tartozó PreussenElektra által üzemeltetett Isar 2. az eredeti tervek szerint az év végén állt volna le az atomenergia németországi fokozatos kivonásával összhangban.

Az ukrajnai háború és az Oroszországból érkező energiaimport drasztikus csökkenése miatt azonban változott a helyzet, és a kormány most azt tervezi, hogy a három még működő atomerőműből kettőt jövőre is készenlétben tart.

A koalíciós kormány környezetvédelmi minisztériuma a gazdasági minisztériummal együtt 

vizsgálja az új helyzetet és annak a készenléti tartalék kialakítására és végrehajtására gyakorolt hatásait.