a Tesla Inc. alapítója és vezetője áll a Forbes magazin 400 leggazdagabb amerikait felsoroló listájának élén. Musk nettó vagyona egy év alatt több mint 60 milliárd dollárral, 251 milliárdra nőtt. A második helyre csúszott vissza a tavalyi listavezető Jeff Bezos, az Amazon.com online kereskedő cég vezetője, 151 milliárd dollárral.

The 2022 Met Gala Celebrating "In America: An Anthology of Fashion" - Street Sightings
Fotó: Raymond Hall / Getty Images

A képzeletbeli dobogó harmadik helyére Bill Gates állhatott fel 106 milliárd dolláros vagyonnal. Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója a negyedik helyet szerezte meg (101 milliárd dollár), az ötödik pedig Warren Buffett befektető (97 milliárd dollár).

A tíz leggazdagabb amerikai között volt még a Google alapítója, Larry Page (93 milliárd dollár) és Sergey Brin (89 milliárd dollár), a Microsoft ex-vezérigazgatója, Steve Ballmer (83 milliárd dollár), Michael Bloomberg volt New York-i polgármester (76,8 milliárd dollár) és a Walmart kiskereskedelmi cég vezetője, Jim Walton (57,9 milliárd dollár).

Hosszú idő után először nem került be a tízes listába a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg, aki a 11. helyet szerezte meg 57,7 milliárd dollárral. A Meta tulajdonosára igencsak rájár a rúg mostanság, a Bloomberg Millárdosok Indexe szerint már csak a 20. leggazdagabb ember a világon.

Donald Trump 3,2 milliárd dolláros vagyonával a 343. helyre került, miután egy év kihagyás után visszatért a listára.

A Forbes számításai szerint a leggazdagabb 400 amerikai együttes vagyona 4 ezermilliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest. Leginkább a technológiai szektort képviselő milliárdosok lettek „szegényebbek”, vagyonuk 315 milliárd dollárral csökkent.

Hiába a válság, látványosan megugrik a milliomosok száma a következő években

A Credit Suisse elemzése szerint 2026-ra 40 százalékkal nőhet a milliomosok száma a világon. A legnagyobb mértékben a kínai gazdagok körében várható a bővülés.