Becslések szerint a Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg nettó vagyona idén eddig 70 milliárd dollárral zuhant – írta meg a Business Insider. Ezzel már csak a 20. leggazdagabb ember a világon. A Bloomberg Milliárdosok Indexe szerint Zuckerberg 125 milliárd dolláros vagyonnal kezdte az évet. Azóta azonban 55,3 milliárd dollárra csökkent ez az összeg, ami valamivel több, mint 55 százalékos esés. A Forbes mérései kissé eltérnek, indexük szerint Zuckerberg vagyona nettó 53,4 milliárd dollár.

Facebook CEO Mark Zuckerberg And News Corp CEO Robert Thomson Debut Facebook News NEW YORK, NY - OCTOBER 25: Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks about the new Facebook News feature at the Paley Center For Media on October 25, 2019 in New York City. Facebook News, which will appear in a new dedicated section on the Facebook app, will offer stories from a mix of publications, including The New York Times, The Wall Street Journal and The Washington Post, as well as other digital-only outlets.(Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Fotó: Drew Angerer / Getty Images

A Facebookot, az Instagramot, a WhatsAppot és az Oculust birtokló Metának nehéz időszak volt az elmúlt 12 hónap. A gondok akkor kezdődtek, amikor Zuckerberg kijelentette, hogy metaverzális céggé válik az addig Facebook néven futó vállalat. Ezt követően októberben hatalmas márkaújítás kezdődött. A Facebook azóta beszámolt a felhasználók számának – első alkalommal történő – visszaeséséről, 2021 utolsó negyedévében napi egymillió aktív felhasználót veszített.

A virtuális valóság veheti át a hagyományos társkeresés szerepét

Egyre több cég indít randiappot a metaverzumban. A virtuális valóság lehetővé teszi, hogy a felhasználók ismeretségeket kössenek a világ minden tájáról, de még sokan szkeptikusan viszonyulnak a dologhoz. A Nevermet névre keresztelt virtuálisvalóság-szolgáltató cég vezérigazgatója szerint néhány éven belül az ilyen típusú randizás átveheti a személyes találkozások helyét.

A Meta hanyatlását az is segítette, hogy tavaly ősszel kiszivárgott egy belső dokumentum a cégtől, amely azt állította, hogy az Instagram hozzájárult a tinédzser lányok étkezési zavaraihoz és öngyilkossági gondolataihoz.

A Meta nettó nyeresége 36 százalékkal, több mint 3 milliárd dollárral csökkent az idei második negyedévben, 2021 azonos időszakához képest. 

A cég még áprilisban közölte, hogy 2021-ben körülbelül 10 milliárd dollárt fektetett be a metaverzumba, ami tőkekiadásainak nagyjából az 50 százaléka. A jelentés szerint áprilisban több mint 10 ezer ember dolgozott a metaverzum projektjein. 

A metaverzum egy olyan projekt, amely egyelőre nem járul hozzá a cég eredményeihez. Most a projekt alapjainak lerakása történik, de a 2030-as években a Meta húzóágazata lehet

– mondta Zuckerberg a társaság éves részvényesi közgyűlésén májusban. Hozzátette, hogy ezt az áldozatot meg kell hozniuk a nagy cégeknek, hogy előmozdítsák a világot a kutatással és a fejlesztéssel.

A Meta 2022-ben csökkentette a munkaerő-felvételt, egy olyan gazdasági visszaesés közepette, amely az egész technológiai szektorra hatással volt. A Reuters arról számolt be, hogy a Meta körülbelül egyharmadával csökkentette a mérnökökre vonatkozó idei felvételi célt.

Kik a leggazdagabbak?

a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója utcahosszal vezeti a leggazdagabbak listáját. A Bloomberg indexe szerint 268 milliárd dollárja van.

Már nem Jeff Bezos a világ második leggazdagabb embere

Gautam Adani indiai mágnás vagyona nőtt a legnagyobb mértékben 2022-ben, Jeff Bezost is megelőzte, és ezzel a világ második leggazdagabb embere lett.

Gautam Adani indiai iparmágnás, Jeff Bezos, az Amazon alapítója, Bernard Arnault francie luxuscikkmágnás és Bill Gates, a Microsoft korábbi vezére van még az első öt között. A 20. helyen Zuckerberg éppen Jim, Rob és Alice Walton mögött áll, akik a Walmart társalapítójának, Sam Waltonnak a gyerekei.

New Yorkban él a világon a legtöbb milliomos

Egy felmérésből kiderült, hogy a legtöbb milliomos New Yorkban él. A Henley & Partners konzultációs cég adatai szerint több mint 345 ezer milliomos, 15 ezer multimilliomos és 59 milliárdos él a városban. A legtöbb milliárdos azonban nem itt él, hanem a Szilícium-völgyet magában foglaló San Francisco-öböl térségében. Az itt élő milliárdosok száma 62.