A milliomosok száma világszerte 40 százalékkal növekszik a következő öt évben – írja a Bloomberg. A Credit Suisse elemzése szerint ez annak ellenére is így történik majd, hogy a koronavírus-járvány utóhatásai és az orosz–ukrán háború kártételei visszavetik az emberek magánvagyonát az idei évben.

gazdag kínai
Fotó: Shutterstock

2026-ra több mint 87,5 millió embernek lesz legalább egymillió dollár a vagyona, miközben 2021-ben még csak 62,5 millió volt. Az adatok a Credit Suisse Group kedden közzétett Global Wealth Report 2022 című jelentésében szerepelnek. A vállalat előjelzései szerint ez a szám gyorsabban fog növekedni a feltörekvő gazdaságokban. Várhatóan Kína csaknem megkétszerezi majd a milliomosai számát. Ez annak fényében érdekes jóslat, hogy Kína gazdaságát erősen visszafogják a zéró-Covid-politika miatti lezárások.

Arra számítunk, hogy a háztartások vagyona Kínában továbbra is felzárkózik az Egyesült Államokhoz, és 2021 és 2026 között 14 amerikai évnek megfelelő előrelépést fog produkálni 

– olvasható a Global Wealth Report 2022 jelentésében.

Jó nagyot bukott Mark Zuckerberg, már csak a huszadik leggazdagabb ember a Földön

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg 70 milliárd dollárt veszített a nettó vagyonából. Ez 55 százalékos veszteség. A hatalmas mínuszt az okozta, hogy a Meta nettó nyeresége apadt a metaverzumba történő befektetések miatt, és a felhasználók számának csökkenése sem segített. Ezzel már csak a 20. leggazdagabb ember a világon.

A világ 500 leggazdagabb embere 1400 milliárd dollár vagyont veszített az év első felében, ennek ellenére a szakértők gyors fellendülést látnak. A Credit Suisse elemzői szerint a magánvagyon 36 százalékkal, 169 ezer milliárd dollárral fog nőni 2026-ra. 

2021-ben a globális 9,8 százalékkal, 463,6 ezermilliárd dollárra nőtt 2020-hoz képest. 

Ez jóval nagyobb növekedés, mint amit a század eleje óta regisztráltak. A felső 1 százalék birtokolta a háztartások összes vagyonának 46 százalékát, miközben a felnőtt lakosság leggazdagabb 10 százaléka rendelkezett a globális vagyon 82 százalékával. A legnagyobb vagyonú emberek többsége, több mint 140 ezren az Egyesült Államokban élnek, a következő ezen a listán Kína 32 710 gazdaggal.

New Yorkban él a világon a legtöbb milliomos

Egy felmérésből kiderült, hogy a legtöbb milliomos New Yorkban él. A Henley & Partners konzultációs cég adatai szerint több mint 345 ezer milliomos, 15 ezer multimilliomos és 59 milliárdos él a városban. A legtöbb milliárdos viszont nem itt él, hanem a Szilícium-völgyet magában foglaló San Francisco-öböl térségében. Az itt élő milliárdosok száma 62.

Csökkent a különbség a gazdag és a kevésbé gazdag országok között, különösen azért, mert az alacsony és közepes jövedelmű országok gazdasága gyorsabb ütemben nő

 – mondta Anthony Shorrocks, a Credit Suisse közgazdásza és a jelentés szerzője egy sajtótájékoztatón.