A 2001 márciusában létrejött, több mint kétmillió tagjával Németország második legnagyobb szakszervezetének számító Verdi (stilizáltan ver.di) felszólította a német bankokat, hogy fizessenek 1500 eurós bónuszt a munkavállalóknak a magasabb energiaköltségek kompenzálására – írja a Reuters.

Hamburg - Warning strike dockers, 14 July 2022, Hamburg: A worker with the logo of the ITF - International Transport Workers' Federation on his T-shirt, holds a Verdi flag during a warning strike in front of the Container Terminal Burchardkai (CTA) of HHLA (Hamburger Hafen und Logistik AG). There is still no agreement in sight in the conflict over pay for port workers at Germany's major North Sea ports. The Verdi trade union has called on seaport workers to go on a 48-hour warning strike. Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az ágazatot nemcsak a topmenedzseri bérek jellemzik, rengeteg az alacsony keresetű dolgozó is

– indokolta a lépést a ver.di egyik vezetője, Jan Duscheck a Twitteren, akinek jó rálátása van a helyzetre, hiszen a Deutsche Bank felügyelőbizottságának is tagja. Szerinte a háttérintézményekben dolgozóknál a fizetés gyakran alig haladja meg a minimálbért, így a magas és az energiaárak emelkedése sok banki alkalmazottat hátrányosan érint.

A szolgáltatóipari érdekvédelmi szervezet szerint a legalacsonyabb jövedelmű dolgozóknak járna az energiabónusz az idei és egy másik a következő évre. Az intézkedés mintegy 40 ezer alkalmazottat érintene.

A Deutsche Bank és a Commerzbank nem kívánta kommentálni a híreket. A ver.di szerint ez a két óriásbank az idén eddig meglepően magas nyereséget ért el, így az energiabónuszhoz szükséges pénz előteremtése nem lehet akadály. A német Handelsblatt portál szerint a Sparda-Bank hamburgi fiókja megvizsgálja a kérdést, míg a hannoveri Sparda-Bank a felszólítás nélkül is fizetett ezer eurót a munkavállalóknak.

Olaf Scholz német kancellár a múlt héten találkozott a munkaadók és a szakszervezetek képviselőivel, ahol szóba kerültek a dolgozóknak járó egyszeri bónuszok, kiegészítő kifizetések. A kabinet felajánlotta, hogy ezek 3 ezer euróig  adó- és járulékmentesek lesznek.

Rainer Dulger, a munkaadók képviselője szerint a résztvevők abban állapodtak meg, hogy a bónuszfizetést önkéntes és rugalmas eszköznek kell tekinteni, mivel a jelen gazdasági helyzetben nem minden cég tudja kifizetni a támogatásokat.