A Florida felé közeledő Ian hurrikán miatt visszaviszik a NASA holdrakétáját a szerelőcsarnokba, hogy ne sérüljön meg. Az űrrakéta valószínűleg novemberben indulhat útnak – számolt be róla a BBC hírportálja hétfőn.

A Mexikói-öböl felől érkező hurrikán az előrejelzések szerint csütörtökön ér partot Floridában, ahol az állam kormányzója, Ron DeSantis szükségállapotot hirdetett. A Kennedy Űrközpontnál erős szelet és heves esőzést jósoltak.

The Artemis I unmanned lunar rocket sits on the launch pad at the Kennedy Space Center on September 2, 2022. - NASA will make a second attempt to launch its powerful new Moon rocket on September 3, after scrubbing a test flight earlier in the week. The highly anticipated uncrewed mission will bring the US a step closer to returning astronauts to the Moon five decades after humans last walked on the lunar surface. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
Fotó: AFP

A vihar várhatóan nem tesz komoly kárt az űrrepülőtérben, de a NASA nem akarja megkockáztatni, hogy a sok milliárd dolláros Space Launch System (SLS) űrrakéta esetleg megsérüljön.

Miután az SLS-t visszaszállítják az űrrepülőtér szerelőcsarnokába (Vehicle Assembly Building), várhatóan már csak novemberben próbálják meg ismét az űrrakéta indítását. Az SLS-t egy óriási vontatóval húzzák vissza a csarnokba, de a művelet nagyon lassú, úgyhogy legalább fél nap, mire az űrrakéta az épülethez ér. A visszaszállítás várhatóan helyi idő szerint 23 órakor kezdődik.

A NASA Artemis-programjának célja, hogy 50 év után ismét űrhajóst juttassanak a Holdra. Az Artemis-I küldetésen az SLS nem visz magával legénységet, csak az Orion űrkapszulát szállítja el a Holdig, s azt megkerülve tér haza. A következő, 2024-re tervezett misszióban már űrhajósok is lesznek a fedélzeten, és szintén megkerülik a Holdat.

Várhatóan 2025 végén az Artemis-III misszióval az asztronauták már le is szállnak a Hold felszínére.

Bejelentette a NASA, mikor indítja útjára az Artemis I.-et

Szeptember elején indult volna a világűrbe a rakéta, azonban nem várt technikai nehézségek hátráltatták a startot.