Júliusban már mérséklődött a havi alapú globális 0,3 százalékos havi árindexet mértek a tavaszi hónapokra jellemző 0,7 százalék után. A számokban nem szerepel Törökország, ahol kiugróan magas, 80 százalék feletti az árindex. 

Szentiványi Nóra, a JPMorgan közgazdásza szerint a kisebb kereslet következtében csökkenő nyersanyagárak és a késztermékek árának mérséklődése miatt az év második felében 5 százalékra csökkenhet a globális infláció a második negyedévi 9,7 százalék után.

A JPMorgan globális fogyasztói árindexe
 

A csökkenés a nyersanyagoknál a leglátványosabb. A Brent olajtípus hordóját hétfőn napközben 95 dolláron jegyezték, míg június elején 120 dollárba került, a réz ára 28 százalékkal mérséklődött, az ENSZ élelmiszerár-indexe pedig 1,9 százalékot esett augusztusban a júliusihoz képest, és már ötödik hónapja lejtmenetben van. Ugyanakkor az Egyesült Államokból származó európai importcikkek ára 1,9 százalékkal emelkedett júliusban, igaz, márciusban 3,2 százalék volt a plusz. 

A következő hónapokban az importárak csökkenésének a fogyasztói árakban is meg kell jelenniük

– hangsúlyozta Omair Sharif, az Inflation Insights előrejelző cég vezetője.

UELZEN, GERMANY - AUGUST 16: An elderly resident shops for groceries in the Tante Enso mini supermarket in the village of Schnega on August 16, 2022 near Uelzen, Germany. Tante Enso, which translates to "Aunt Enso," is a mini-supermarket chain of online groceries retailer MyEnso and specializes in locations that are otherwise poorly served. Tante Enso stores also offer 24-hour access. While the stores are staffed with a cashier during the day, registered customers can access the store after hours with a card, which they also use to pay for their groceries. MyEnso advertises the stores as of particular benefit to elderly residents who might otherwise have to travel long distances to the nearest supermarket.
Fotó: Morris MacMatzen/Getty Images

Az Egyesült Államok lehet a kakukktojás

Némileg más a helyzet az Egyesült Államokban, ahol töretlenül emelkednek a szolgáltatások árai, különösen a lakhatás költségei, a is feszített állapotban van, így a bérnövekedés üteme 20 éve a legmagasabbra rúgott. A Federal Reserve elnöke, Jerome Powell nemrég azt mondta, hogy a júliusi infláció valamivel kisebb üteme kevés ahhoz, hogy a jegybank lassítson a kamatemelések ütemén. 

A New York-i Fed közgazdászai kimutatták, hogy az importált alapanyagok árnövekedése sokkal gyorsabban begyűrűzött az utóbbi időben az Egyesült Államok hazai termelői áraiba, mint a Covid-járvány előtt. Azt azonban, hogy ennek a fordítottja is igaz lesz-e, az Egyesült Államok gazdaságának állapota határozza majd meg. Egyelőre azonban ott még nem indult el a csökkenés, ugyanis

 míg például az fogyasztási cikkek ára 0,5 százalékkal csökkent júliusban, ugyanezen cikkek fogyasztói ára töretlenül emelkedett. 

Ennek oka alapvetően a belső folyamatokban keresendő. Az instabil inflációs várakozások, a magasabb bérinfláció, a hazai forgalmazók nagy piacbefolyásoló ereje és a magasabb szállítási költségek egyaránt felfelé nyomják a mutatót – mondta a Nomura Securities vezető amerikai közgazdásza.

 

Kínából jöhet a megváltás

A világ második legnagyobb gazdaságában már erősen látszódnak a gondok – írja a WSJ. Kína gazdasága negyedéves alapon mindössze 0,4 százalékkal nőtt a második három hónapban. Ez két éve a leggyengébb adat. A tavaszi hanyatlást a koronavírus miatti lezárások okozták, míg a mostani mélyrepülés az ingatlanválság számlájára írható. Ebben is a beruházási hajlandóság visszaesése az egyik legmeghatározóbb tényező,  emiatt ugyanis zuhan az energiahordozók iránti kereslet. 

(220904) -- HARBIN, Sept. 4, 2022 (Xinhua) -- A worker works at a factory of Harbin Electric Machinery Company Ltd. of Harbin Electric Corporation in Harbin, northeast China's Heilongjiang Province, Sept. 3, 2022.  Harbin Electric Corporation, a leading Chinese electric machinery maker in Heilongjiang Province, has stepped up production following strict COVID-19 prevention and control measures.
Fotó: Wang Song/AFP

A kínai kormány adatai szerint júliusban a benzinimport volumene 36 százalékkal, az acélé pedig negyedével esett vissza, az egy évvel korábbihoz képest. Tavaly Kína használta fel a globális vasércexport 72 százalékát, a finomított réz 55 százalékát, és az olaj 15 százalékát. Az adatokból látszik, hogy az erőforrásra éhes gazdaság bármilyen hanyatlása nyomást gyakorol a globális nyersanyagárakra – mondta Edward Gardner, a Capital Economics nyersanyagpiaci közgazdásza.

üres pláza
Fotó: Shutterstock

Mint megírtuk, a szolgáltatószektor beszerzésimenedzser-indexe is hanyatlani kezdett, ugyanis a Caixin azt közölte, hogy a mutatója 55 pontra csökkent. 

Kína a legnagyobb nyersanyagimportőr, s az gyengélkedése betesz a világ acélgyártásának

 – hangsúlyozta Warren Patterson, az ING nyersanyagpiaci stratégája.

Összességében bő a kínálat, a belföldi kereslet viszont gyenge, ez pedig deflációhoz vezethet. 

A kínai gyárak nehezen tudják termékeiket értékesíteni odahaza, egyre nagyobb rajtuk a nyomás, hogy csökkentsék exportáraikat

 – foglalta össze Thomas Gatley, a Gavekal Dragonomics vezető elemzője. Ez a hatás egyelőre az Egyesült Államokban még nem érzékelhető, ugyanis a Kínából származó amerikai import ára 2,8 százalékkal nőtt júliusban éves alapon, ugyanakkor a drágulás üteme mérséklődött, márciusban még 4,9 százalékot mértek.

Persze nem mindenki számít az infláció lassulására.

Bill Adams, a Comerica Bank munkatársa szerint idén az orosz–ukrán fejlemények nyomaszthatják a piacokat, beleértve a kínai lakhatási válságot, és annak globális inflációra gyakorolt hatását.

Korábban arról számoltunk be, hogy a forró nyár aszályt okozott Kínában, és egyes gyárak termelését is korlátozták, ami szintén hat a globális növekedésre, illetve az ellátási láncokra is. Akkor szakértők 3-4 százalék közé tették a kínai gazdaság növekedését. 

    

Ismét Kína mentheti meg a világot

Számottevő hatással lehet a kínai gazdaságra a tartós hőhullám és az azzal járó energiakorlátozások. A világ második gazdasága egyébként is lassul, ami visszaveti majd a globális növekedést is, viszont segíthet lehűteni a szinte mindenhol pörgő, recesszióval fenyegető inflációt.