Lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítménynövekedése augusztusban a koronavírus-járvány újabb hullámának megfékezésére hozott korlátozások miatt.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet hétfőn azt közölte, hogy a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) augusztusban 55 pontra csökkent a júliusi, 15 havi csúcsnak számító 55,5 pontról.

A BMI 50 pont fölötti értéke növekedést, az alatti pedig visszaesést jelez.

Elemzők jelentősebben visszaeső mutatóra, 54 pontra számítottak. Egy éve az index 46,7 ponton állt.

Kína napelem
Fotó: AFP

Az új megrendelések almutatója a harmadik egymást követő hónapban emelkedett augusztusban, ugyanakkor az új exportmegrendeléseké már a nyolcadik hónapja csökkent. A foglalkoztatottság részmutatója a teljesítmény bővülése ellenére augusztusban továbbra is zsugorodást jelzett. A szolgáltatások ára mérsékelten emelkedett augusztusban. Az üzleti várakozásokat tükröző részindex alapján a kínai szolgáltatóipari vállalatok augusztusban továbbra is derűlátással tekintettek az elkövetkező egy év kilátásaira.

A szolgáltatóipari és a múlt héten ismertetett feldolgozóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a júliusi 54 pontról augusztusban 53 pontra, három hónapja a legalacsonyabb szintre süllyedt.

 

Borítókép forrása: AFP / Mick Ryan