A vártnál ugyan kevésbé nőtt a török augusztusban, de 80 százaléknál pár százalékpont ide-vagy oda gyakorlatilag nem számít. Augusztusban 80,2 százalékkal emelkedtek az árak az egy évvel korábbi azonos időszakhoz viszonyítva a júliusi 79,6 százalék után. A Bloomberg elemzői konszenzusa 81,2 százalékra számított. Isztambulban 100 százalékos rátát mutattak ki. 

A man walks past a Turkish shop, in Eminonu district of Istanbul, on December 21, 2021. - Turkey's beleaguered lira strengthened on December 21, 2021, after a wild start to the week saw its value swing by 30 percentage points in response to President emergency economic support measures. The mercurial Turkish leader stunned markets and his political opponents Monday by effectively tying the value of some lira bank deposits to the dollar.
Fotó: Ozan Kose / AFP

Az elmúlt 15 évben Törökországban nagyjából stabil volt a fogyasztói árak növekedési üteme. 

A politikai vezetés azonban a gyors és az olcsó pénz, valamint a dollárhitelek gazdaságpolitikáját követte.

Az elmúlt időszak globális inflációs nyomása ezzel párosulva felpörgő inflációhoz vezetett. A török líra drasztikusan gyengült a dollárhoz képest, az idén a legrosszabbul teljesítő feltörekvő piaci deviza volt. 

 

A jegybank által végzett augusztusi felmérés szerint elszabadultak az inflációs várakozások, a megkérdezettek a következő két évben 24 százalékos fogyasztói árnövekedésre számítanak. 

Elemzői vélemények szerint szeptemberben tetőzhet a drágulás, az év végére a ráta 70 százalék közelébe lassulhat, a jegybank előrejelzése 60 százalék.

A kormány vasárnap éves átlagban 65 százalékra emelte inflációs prognózisát – korábban 9,8 százalékot jeleztek előre. Ankara várakozásai szerint jövőre már 25 százalékra lassulhat a tempó.

A török vezetés mintha homokba dugná a fejét, az inflációt átmeneti jelenségnek tartja, az orosz–ukrán háborút okolja érte, amely világszerte felhajtotta az élelmiszerek és az árupiaci termékek árát. Ennek azonban ellentmond, hogy a volatilis tételek (például az energia és az élelmiszer) nélkül mért maginfláció augusztusban rekordszintre, 66 százalékra emelkedett. 

A török infláció változása
 

A vártnál nagyobb második negyedéves gazdasági növekedés láttán az elemzők felfelé módosították az idei GDP-re adott előrejelzéseiket, ugyanakkor az eurózónát fenyegető recessziós veszély a török gazdaságot is visszahúzhatja. A jegybank a növekedés lassulásától tartva augusztusban 100 bázisponttal 13 százalékra csökkentette irányadó kamatát. 

Így Európában egyedülálló mértékű negatív reálkamat alakult ki.

Recep Tayyip Erdogan török elnök „némi türelmet és több támogatást” kért, mondván, az infláció jövőre már csökkenésnek indul. Törökországban jövőre elnökválasztást tartanak, az elemzők többsége arra számít, hogy a gazdaságpolitika további fiskális élénkítéssel igyekszik szavazatokat vásárolni, nem törődve ennek inflációs következményeivel. 

Customers inside a bakery in the Sisli district of Istanbul, Turkey, on Monday, Aug. 29, 2022. Turkeys central bank delivered a shock cut to interest rates despite inflation soaring to a 24-year high and the lira trading near a record low.
Fotó: Nicole Tung / Getty Images

Addig azonban bőven van tere az áremelkedésnek, múlt csütörtökön a török hatóságok bejelentették, hogy

50 százalékos villamosenergia- és gázáremelkedés várható az ipari felhasználók, illetve 20 százalékos a lakossági felhasználók számára. 

Az energiaárak növekedése várhatóan 0,8 százalékponttal növeli az inflációt, amely 2022 júliusában megközelítette a 80 százalékot. A többletkiadásokat a vállalatok a fogyasztókra hárítják, tovább erősítve a fogyasztói árakra nehezedő nyomást.