Az egyre mélyülő önmagában is recesszióba tudja taszítani a gazdaságokat, a helyzetet csak súlyosbítja, ha a magas energiaárak miatt ágazatok dőlnek be, drasztikusan növelve a munkanélküliséget és az áruhiányt. Első körben az ipari fémek megmunkálói érintettek, 

Európa cink- és alumíniumkohó-kapacitásai megfeleződtek az elmúlt egy évben. 

Ilyen költségszint mellett ugyanis képtelenség gazdaságosan termelni, s ha az energiaárak nem fújnak visszavonulót, akkor lenullázhatja magát a szektor – írja a Bloomberg.

09 August 2022, North Rhine-Westphalia, Moers: Thyssenkrupp's steel mill in Duisburg can be seen from the Rheinpreussen slagheap as ships sail across the Rhine and two people sit in the foreground. Thyssenkrupp presents its results for the past fiscal quarter on Thursday.
Fotó: Fabian Strauch/Getty Images


Az Alcoa bejelentette, hogy harmadával csökkenti norvégiai alumíniumkohójának termelését, míg a Norsk Hydro azt tervezi, hogy szeptember végén teljesen leállítja szlovákiai gyárának termelését. Egy másik jelentős szereplő, a Speira pedig a kapacitásának 50 százalékára veszi vissza termelését. Egy cinkipari óriás, a Nyrstar azt jelentette be, hogy leállítja hollandiai üzemét, így 

már szinte teljes mértékben a kínai importtól függ az európai cinkfelhasználás.

Nem sokkal jobb az acélgyártók helyzete sem. Itt az az igazi kérdés, hogy a nyári leállások után hány ívkemencét fűtenek fel újra – immár igen magas áron. A kontinens legnagyobb acélgyártói – például az ArcelorMittal –, ahogyan eddig, most is áremeléssel reagálnak az elszálló költségekre. Ami működött a világjárvány utáni gyors időszakában, az korántsem biztos, hogy megfelelő válasz lesz recessziós környezetben. 

A kilátások mindenesetre borúsak megfigyelők szerint.

A mezőgazdaság sem marad ki

Nemcsak a kínai műtrágyaszektor, hanem az európai is korlátozta termelését, ugyanis a létfontosságú mezőgazdasági tápanyagok előállításához tetemes mennyiségű gázt használnak a szereplők. A gazdák a műtrágya borsos ára, és bizonytalan elérhetősége miatt minden bizonnyal gyengébb termésátlagokat tudnak elérni. 

Összességében az európai termelés 70 százaléka esik ki, miután a Yara International, a CF Industries Holdings és az Achema is termeléscsökkentést jelentett be.

A Nemzetközi Műtrágya Szövetség előrejelzései szerint a következő szezonban a globális nitrogénműtrágya-felhasználás a legnagyobb mértékben csökken a 2008 óta eltelt időszakban. Ahogy megírtuk, a műtrágyahiány gondot okozhat a hazai kertészetekben is. 

Ugyanakkor a műtrágyagyártás egyik fontos mellékterméke a szén-dioxid. A gázt a vágásra szánt állatállomány elkábítására, és élelmiszerek tartósítására használják, de a fagyasztott áru szállításakor is nélkülözhetetlen. 

Sugar fabric of Erstein and Corn fields Alsace France .Biosphoto / Denis Bringard
Fotó: Denis Bringard/AFP

 

Megkeseredett a cukor

A német cukoripari óriás, a Südzucker is megkongatta a vészharangot. Egyelőre még bírják energiával, de veszélyhelyzeti cselekvési tervet készítettek arra, miként tudnának a gázról más energiaforrásra átállni. Ugyanakkor elemzők szerint ez igen költséges lenne, és még tovább drágítaná a cukrot, illetve az amúgy is rekordmagasságban lévő élelmiszer-kiadásokat is.

A Fao élelmiszerár-indexe