Nemzetközi gazdaság

Pénzalapot hozott létre Washington az afgán jegybank lefoglalt vagyonából

Az összeget ugyan nem kapja meg a tálibok uralta ország központi bankja, de korlátozottan használható lesz bizonyos kiadások fedezésére.

Pénzalapot hozott létre az afgán központi bank befagyasztott vagyonából 3,5 milliárd dollárnak a kezelésére és az afgán gazdaság stabilizálásának támogatására az Egyesült Államok – derül ki az amerikai pénzügyminisztérium szerdai közléséből.

American flag and dollar banknotes - business background. American flag and dollar banknotes - business background.
Fotó: Getty Images

Az alap élén egy többtagú igazgatótanács áll majd, ennek része lesz az amerikai és a svájci kormány egy-egy képviselője és két független afgán pénzügyi szakértő, akiknek a személyében a washingtoni kormány és az Afganisztánban hatalmon lévő tálibok megegyeztek. Az alap számláját a bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank for International Settlements) – melyet gyakran a jegybankok jegybankjaként is emlegetnek – fogja vezetni. 

A számlán szereplő forrásokból többek között fedezhetik az áramimportot, befizethetik az ország nemzetközi pénzügyi intézményekkel szembeni tartozását, illetve új valuta nyomtatását finanszírozhatják.

Elemzők szerint azonban mindez nem oldja meg az Afganisztánt sújtó gazdasági és a humanitárius válságot, amely a tél közeledtével rosszabbra fordulhat. Az ENSZ szerint az ország negyvenmilliós lakosságának csaknem felét súlyos éhínség fenyegeti.

Ugyanakkor a pénz továbbra sem kerülhet az afganisztáni központi bankhoz, amerikai illetékesek szerint egészen addig, amíg fennáll a politikai befolyásolás veszélye. A jegybankot tálib tisztségviselők vezetik, akik közül kettőt az Egyesült Államok és az ENSZ is szankciókkal sújt. Washington azt várja, hogy szakértők kerüljenek a helyükre, és léptessenek életbe pénzmosás elleni óvintézkedéseket.

Az afgán központi bank legfelsőbb tanácsának küldött levelében Wally Ademeyo amerikai pénzügyminiszter-helyettes rámutatott:

 amíg a kabuli vezetés nem teljesíti ezeket a feltételeket, addig a jegybanknak küldött pénz veszélyben lenne, és semmi sem garantálná, hogy valóban az afgán nép támogatására fordítják.

Korábban Joe Biden amerikai elnök kormányzata hónapokig tárgyalt Svájccal és a tálibokkal, akik tavalyi hatalomátvételük óta harcolnak az afgán központi bank hétmilliárd dolláros vagyonának visszaszerzéséért.

Ebből az összegből különített el 3,5 milliárd dollárt Washington az afgán nép javára, és ez került most az új alap felügyelete alá, míg a pénz másik felének sorsáról per dönt. A tervek szerint azonban az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek áldozatainak hozzátartozóit kompenzálhatják belőle.

 

afgán jegybank tálibok talibán Afganisztán Biden-kormány Nemzetközi Fizetések Bankja
Kapcsolódó cikkek