António Guterres csütörtökön kérte az Egyesült Államokat és a Világbankot, hogy bocsássa rendelkezésre a pénzügyi forrásokat, amelyek nélkül az Afganisztánban a lakosság több mint felét sújtó éhínség okozta helyzet nem fog javulni.

Az Egyesült Államoknak elérhetővé kell tennie az afgán pénzeket

– jelentette ki pénteken Zabihullah Mudzsáhid afgán kormányszóvivő egy Twitter-üzenetében.

Az Egyesült Államok az afgán központi bank közel 9,5 milliárd dollár (2964 milliárd forint) értékű megtakarítását fagyasztotta be. 

Ez az összeg nagyjából a 2020-as afgán bruttó hazai termék (GDP) mintegy felével egyenlő.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank (WB) szintén felfüggesztette tevékenységét Afganisztánban, és visszatartja a segélyeket, valamint az IMF által augusztusban kibocsátott csaknem 300 millió euró (106 milliárd forint) értékű új tartalékot.

 Kabul 2022. január 6-án.Fotó: Mohd RASFAN / AFP

Az afgán gazdaságot korábban csak a nemzetközi segélyek tartották életben, melyek az állami költségvetési bevétel mintegy 80 százalékát tették ki,

azonban a tálibok hatalomba történt visszatérése óta összeomlott a gazdaság a különösen súlyos likviditási válság miatt.

Az elmúlt hónapok során némi pénzt már felszabadítottak, de még többet kell tennünk annak érdekében, hogy készpénzt pumpáljunk a gazdaságba, elkerülendő ezzel a teljes összeomlást, amely afgánok millióinak elszegényedéséhez, éhezéséhez és nyomorához vezetne – húzta alá az ENSZ-főtitkár a Világbank megállapításait idézve.

Washingtonban  mindeddig süket fülekre talált az iszlamisták követelése a pénzügyi források befagyasztásának feloldására. 

Az ENSZ adatai szerint mintegy 23 millió afgánt, a teljes lakosság mintegy 55 százalékát fenyegeti az éhhalál.

Az ENSZ kedden bejelentette, hogy idén 4,4 milliárd dollárra lenne szüksége a nemzetközi donor országoktól az afganisztáni humanitárius szükségletek finanszírozásához.