Az orosz Gazprom megállapodást írt alá, amely szerint kínai gázszállításaiért jüanban és rubelben fogadja el a vételárat dollár helyett – közölte a vállalat a Reuters jelentése szerint.

China,Gas,,Valve,On,The,Main,Gas,Pipeline,China,,Pipeline
Fotó: Shutterstock

A lépés annak a folyamatnak a része, amelynek során Moszkva csökkenti kitettségét a dollárnak, az eurónak és egyéb keményvalutáknak, amelyeknek a használatát az Ukrajna lerohanása miatt kivetett nyugati szankciók megnehezítették a számára.  

Ugyanakkor az oroszok az elvesztett nyugati piacok helyett szorosabbra vonják gazdasági és egyéb kapcsolataikat Kínával és más feltörekvő gazdaságokkal.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója szerint a megállapodás kölcsönösen előnyös vállalata és a kínai állami tulajdonú CNPC energiaóriás számára, és leegyszerűsíti a számításokat. További részleteket az oroszok nem közöltek, így nem tudni azt sem, mikor térnek át a jüan- és rubelfizetésre. 

A háború kitörése után Moszkva arra kötelezte az európai gázvásárlókat, hogy nyissanak rubelszámlát a Gazprombanknál, és az orosz devizában fizessenek. Voltak cégek és országok, amelyek ezt visszautasították, és számukra meg is szüntették a szállításokat.

Az inváziót megelőzően az oroszok 37,5 milliárd dollár értékű plusz földgáz szállításáról egyeztek meg Pekinggel. A 3000 kilométer hosszú Szibéria Ereje vezetéken 2019 végén indult meg a gázszállítás Kínában, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök történelmi eseményként írt le.

Szintén keddi hír, hogy hatalmas meglepetésre újra nyereséges hónapot zárt júliusban Oroszország második legnagyobb bankja, a VTB Bank, amely – a piacvezető Sberbank példáját követve – még az év vége előtt megkezdi a jüanhitelezést is.

A napokban jelentették be: Moszkva azt tervezi, hogy 70 milliárd dollár értékben vásárol be „baráti” devizákból az idén, hogy fékezze a rubel felértékelődését.