A vártnál nagyobb mértékben nőttek a személyes kiadások az Egyesült Államokban havi összevetésben, míg a jövedelmek növekedése a becsléssel megegyező volt augusztusban.

Black,Male,Buyer,Shopping,Groceries,In,Supermarket,Taking,Dairy,Product
Fotó: Shutterstock

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis pénteken közölte, hogy augusztusban a személyes kiadások 0,4 százalékkal nőttek júliushoz képest, amikor 0,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel. 

Az elemzői várakozások átlagában a ténylegesnél kisebb, 0,2 százalékos növekedés szerepelt augusztusra.

A személyes jövedelmek a várakozásoknak megfelelően 0,3 százalékkal nőttek, ugyanúgy, mint júliusban. A személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) – a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által preferált inflációs mutató, lényegében a fogyasztói árak változása – éves összevetésben 6,2 százalék volt augusztusban a júliusi 6,4 százalék után. Havi összevetésben 0,3 százalékkal nőtt a személyes fogyasztási kiadások árindexe augusztusban a júliusi 0,1 százalékos csökkenést követően. 

A gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított magindex havi szinten 0,6 százalékkal nőtt augusztusban a júliusi 0,1 százalékot követően. Éves összevetésben a maginfláció 4,9 százalékra lassult a júliusi 4,7 százalékról.