Kevesebb mint két hét alatt a befektetők több mint 10 milliárd dollárt vettek ki a Tetherből. Az amerikai dollárhoz kötött május 12-én átmenetileg 95 cent alá süllyedt azt követően, hogy egy másik ismert stablecoin, a Terra is bővel beesett 1 dollár alá.

A Terra az után vesztett az értékéből, hogy a hozzá köthető Luna tokent elkezdték eladni a befektetők, amivel 40 milliárd dolláros veszteséget okoztak a Luna tulajdonosok vagyonában.

A Terra és a Luna mögött álló technológia összeomlása dominó effektust indított a kripto piacon, ami lefelé húzza többek között a bitcoint is. A szabályozók most aggódva figyelik az eseményeket - írta meg a CNBC.

Fotó: AFP

Amikor ilyesfajta katasztrófa történik a kriptok világában mindig attól tartunk, hogy valaki túlreagálja a helyzetet és még nagyobb kárt okoz egy elhamarkodott lépéssel

- mondta a Tezos blokklánc társalkotója, Kathleen Breitman. Hozzátette, hogy mindig örül annak, amikor egy kilátástalan, felesleges kripto kihullik a piacról, de tudja, hogy ennek mindig automatikus hozadéka, hogy egy kudarcát az emberek ráhúzzák az egész kripto világra.

Az emberek ebből azt a következtetést fogják levonni, hogy minden stablecoin rossz

- sajnálkozott Breitman.

A Tetherrel ellentétben a Terrának nem volt fiat valuta fedezete. Ehelyett egy bonyolult algoritmusra támaszkodott. Az árstabilitást a Terra és testvér tokene, a Luna megalkotásával és megsemmisítésével biztosították. A befektetőket az Anchor, a Terra zászlóshajójának számtó hitelezési platformja által ígért 20 százalékos megtakarítási hozam csábította, bár ez sok befektető szerint fenntarthatatlan volt.

A Terra alkotója, Do Kwon szintén több milliárd dollár értékű bitcoint és más tokenneket halmozott fel a Luna Foundation Guard-alapján keresztül.

Ennek ellenére a token megmentésére tett kísérletek hiábavaló erőfeszítésnek bizonyultak, a végére pedig minden tartaléka kimerült.

A Terra keltette kriptopiaci pánik miatt szenved most a többi stablecoin, különösen a Tether. A szabélyozók és a közgazdászok gy ideje már kétségbe vonják, hogy a Tethernek valóban meg van-e az elegendő eszköze ahhoz, hogy fenntartsa a dollárhoz való kötődését.

A Tethert kibocsátó cég azt állította korábban, hogy minden egyes token mögött ott van egy valódi dollár, de egy eljárás feltárta, hogy más eszközöket is, például rövid lejáratú értékpapírokat és még más tokeneket is felhasználtak fedezetként.

A múlt héten a Tether közöte, hogy csökkentette a tulajdonában lévő kereskedelmi papírok mennyiségét és növelte az Egyesült Államok kincstárjegyeinek állományát. A Brit Virgin-szigeteken székelő cég most először közölte, hogy külföldi államadósságokkal is rendelkezik. A Tether nem kívánt többet nyilatkozni a forrásairól, de azt megígérte, hogy a jövőben alaposabban fogja ellenőrizni a tartalékaival kapcsolatos folyamatokat.

Messze még a gödör alja, nagy vérengzés jöhet a piacán

További jelentős, akár 70 százalékos esésre van kilátás a Guggenheim alapkezelő befektetési vezetője szerint.