Pénz- és tőkepiac

Kriptoba menekítette a megtakarítását az ukrán férfi, szinte mindent elveszített

Az orosz invázió miatt egy ukrán férfi a teljes megtakarítását a Terra nevű kriptovalutába fektette. A célja az volt, hogy megóvja a vagyonát a háború estleges hatásaitól. A Terra azóta mélyrepülésbe kezdett.

Jurij Popovics kijevi lakos a teljes vagyonát a Terra nevű kripto valutába fektette. Tartott tőle, hogy a február 24-én kirobbant háború miatt a pénz elértéktelenedik, vagy a háború más hatása miatt veszti el a vagyonát. A The Guardiannak nyilatkozva elmondta, hogy akkor még jó ötletnek tűnt, így menteni a menthetőt, azóta viszont nagyon megbánta a döntését.

Popovics elmondta, hogy a háború miatt világszerte megkongatták a gazdasági vészharangot az élelmiszer- és az energiaárak emelkedése miatt. Hozzátette, hogy akkoriban a piac kifejezetten erős volt, így logikus lépésnek látszott, hogy megtakarítását átalakítsa ilyen digitális tokenekre, hogy megőrizze az értéküket.

A man walks past a cryptocurrency exchange point in the center of Kyiv, Ukraine on 24 January 2022. Bitcoin dropped below $34 000, to six-month low, as fears of war in Ukraine shake stock markets, according to media. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: NurPhoto via AFP

A Business Insider azt írja , hogy Popovics egy Terra nevű stablecoint (magyarul stabil tokent) választott a megtakarítása átforgatására. A stablecoinok mögött elméletileg fiat valuta, esetleg arany vagy államkötvény áll, így értékük papíron jóval stabilabb, mint más kriptovalutáké. Ennek ellenére a Terra nem teljesen olyan, mint a tipikus stablecoinok, amik konkrét stabil eszközökhöz vannak kötve. Ez egy úgynevezett algoritmikus stablecoin, ami azt jelneti, hogy egy algoritmusra támaszkodik a ami hozzáköti az értékét egy fiat valutához vagy más eszközhöz.

Május elején a Terra algoritmusa elvesztette a dollárhoz való kötöttségét, a token értéke pedig ezért kezdett zuhanni. A Terrát ekkor mindenki elkezdte eladni, az értéke pedig zuhanórepülésbe került. A jelenség végül egy a bakrohamokhoz hasonló forgatókönyvet eredményezett. Ennek végén

a Terra árfolyama tokenenként nagyjából 0,00017 dollárra esett.

Ebből a kriptovalutából már pánikszerűen menekülnek a befektetők

A Terra és a Luna mögött álló technológia összeomlása dominó effektust indított a kripto piacon, ami lefelé húzza többek között a bitcoint is.

Popovics befektetése, ami az átforgatáskor még 10.500 dolláros volt ma már kevesebb, mint 500 dollárt ér.

Azt nem tudni, hogy mi indította el a token összeomlását.

A feleségem még nem tud erről a veszteségről. Nem tudom, hogyan mondjam el neki

– mondta Popovics.

A Terra bukása miatt a kriptovaluták globális piaci értéke 500 milliárd dollárral csökkent - derült ki a CoinMarketCap adataiból

 

Terra Kijev háború Ukrajna kriptodeviza kripto blokklánc token bitcoin
Kapcsolódó cikkek