A Tarvisio gázvezeték belépési ponton keresztül történő orosz gázszállítások október 1-jére nullára csökkennek, mivel a Gazprom közölte, hogy Ausztrián keresztül nem lehet gázt szállítani – olvasható az Eni honlapján közzétett közleményben.

Imperia,,Italy,-,October,8,,2020:,Eni,Spa,Logo,Is
Fotó: Shutterstock

Az Eni hozzátette, hogy a gázszállítások helyreállítása esetén frissítéseket fog közölni – közölte a Reuters.

A Bloomberg cikkéből kiderült, hogy az Eni szóvivője szerint Ausztria kap gázt a Gazpromtól.

„Azon dolgozunk, hogy a Gazprommal ellenőrizzük, lehetséges-e újraaktiválni az Olaszországba irányuló áramlásokat” – mondta az Eni szóvivője a Bloomberg tájékoztatása szerint. A lap emlékeztet arra, hogy az európai országok nagy rohanásban vannak, hogy alternatívákat keressenek az orosz gáz helyett, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is elapasztja kontinensre érkező energiaforrásokat, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unióra az ukrajnai invázióra válaszul bevezetett uniós szankciók miatt.

Az olasz gázellátást napokkal azután állították le, hogy víz alatti robbanások megbénították az Oroszországot Európával összekötő Északi Áramlat kulcsfontosságú gázvezetéket. Joe Biden amerikai elnök tegnap megismételte a nyugat-európai vezetők értékelését, amely szerint a vezetékeket szabotálták, és hozzátette, hogy nem szabad megbízni az incidensről szóló orosz kijelentésekben.

Északi Áramlat: itt a hivatalos jelentés a szivárgások okáról

A szivárgásokat hétfőn észlelték nemzetközi vizeken Bornholm dán szigettől keletre.

Az szerint Moszkva gazdasági fegyverként használja fel a térség energiaellátásához szükséges gázáramlást, amit Oroszország következetesen tagad, és inkább a nyugati szankciók hatását okolja az ellátási zavarokért.

A Gazprom a Telegramban közzétett nyilatkozatában közölte, hogy a probléma az ausztriai szabályozási változások következménye. Az orosz állami tulajdonú energiaipari óriásvállalat közölte, hogy az Ausztrián keresztüli gáztranzitot felfüggesztették, miután az ország hálózati üzemeltetője megtagadta a szállítások megerősítését.

Az osztrák gázhálózat-üzemeltető szombaton nem volt azonnal elérhető, hogy reagáljon a Gazprom észrevételeire – írja a Reuters.