A tűzifa és a fűtésre használt faanyagok árának a téli időszakra érvényes korlátozásáról döntött a bukaresti kormány a lakossági és intézményi fogyasztók védelmében. Az intézkedésről szerdai ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a Nicolae Ciuca vezette kabinet. A liberális miniszterelnök közölte, a környezetvédelmi minisztérium előterjesztésének megfelelően köbméterenként 34 ezer forintnak megfelelő összegre (1 lej 85 forint) korlátozzák a tűzifa árát. Ciuca elmondta, 

Romániában hozzávetőlegesen hárommillió háztartásban fűtenek fával, ezért az intézkedést több mint hárommillióan várják. A kormányrendelet szerint a fabrikett tonnánkénti árát 1500 lejben, a pelletét pedig 2000 lejben maximálta a román kormány; az árak az áfát is tartalmazzák. 

Egyébként a bukaresti kormány arról is döntött, hogy 130 ezer köbméter tűzifát tartalmazó segélyszállítmányt küld a Moldovai Köztársaságnak.

Shadow,Depth,Of,Field,(selective,Focus),Details,With,A,Pile, Shadow depth of field (selective focus) details with a pile of firewood in rural Romania. Shadow depth of field (selective focus) details with a pile of firewood in rural Romania.
Fotó: Shutterstock

Az árkorlátozás a téli időszakra vonatkozik, március 31-ig lesz érvényben. Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter szerdán elmondta, hogy az elektromos áram és a földgáz árának korlátozásához hasonlóan a mostani intézkedés is a polgárok védelmét szolgálja. Az hatására ugyanis a tűzifa árának mesterséges emelkedése tapasztalható Romániában, ami több mint hárommillió háztartást érint hátrányosan. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tárcavezetője szerint a tűzifa esetében a 400 lejes ársapka azt jelenti, hogy a lakosság, valamint az iskolák, szociális és kulturális intézmények, önkormányzatok is legfeljebb ezen az áron jutnak hozzá a tüzelőanyaghoz. Tánczos Barna ismertetése szerint 

az árkorlátozás megszegése szabálysértésnek számít, amiért a jogszabályok értelmében 3000-től ötezer lejig terjedő bírsággal sújthatók a kereskedők.

A bukaresti zöldtárca amúgy korábban arra tett javaslatot, hogy köbméterenként 12 500 forintnak megfelelő összeggel támogassa az állam a háztartások tűzifavásárlását, de a kormány végül az ársapka mellett döntött. Noha tavaly novemberben a román parlament döntése értelmében 19 százalékról 5 százalékra csökkent a tűzifa általános forgalmi adója mind a természetes, mind a jogi személyek számára, a földgázhoz és a villanyáramhoz hasonlóan az elmúlt másfél évben a tűzifa ára is jelentős mértékben megemelkedett Romániában, bizonyos régiókban mintegy 70 százalékkal drágult.

A faipari ágazat képviselői egyébként úgy vélik, a hatósági ársapka nem oldja meg a tűzifa piacán kialakult helyzetet, szerintük növelni kellene a belföldi kitermelést. 

A fűtéshez használt faanyagokra vonatkozó árplafon elsősorban ott jelenthet majd segítséget, ahol nincs a település közelében fakitermelés. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter korábban viszont leszögezte, az ország rendelkezik elegendő, fűtésre használható famennyiséggel. 

Az egész országot nem lehet botanikus kertté változtatni, a korrekt, törvényes és fenntartható erdőkitermelés elegendő fát biztosít a lakosságnak és a feldolgozóiparnak egyaránt

– jelentette ki a tárcavezető, amivel ki is vívta a környezetvédő szervezetek haragját.

Carriage,Carrying,Wooden,Logs,On,The,Street,In,Targoviste,,Romania, Carriage carrying wooden logs on the street in Targoviste, Romania, 2021 Carriage carrying wooden logs on the street in Targoviste, Romania, 2021
Fotó: Shutterstock


Mint arról beszámoltunk, a román kormány szeptemberben egy évvel, 2023 szeptemberéig meghosszabbította az árkompenzációt a földgáz és a villamos energia esetében. A rendelkezés elsősorban a lakosságra terjed ki, ugyanakkor a kis- és középvállalkozások és közintézmények esetében kilowattóránként 1 lejes (82 forint) ársapka van érvényben, de csak a tavalyi fogyasztásuk 85 százalékáig. Akik túllépik az ársapkarendeletben meghatározott fogyasztási küszöböt, azoknak az akár több lejre rúgó piaci árat kell fizetniük az elhasznált villanyáram kilowattórájáért. A bukaresti kormány ugyanakkor nemrég három hónappal, az év végéig meghosszabbította az üzemanyag árának literenkénti 0,50 lejjel történő, júliusban bevezetett kompenzálását.