A koronavírus elleni vakcinájáról ismertté vált német BioNTech biotechnológiai cég részvényei több mint 2 százalékkal, 137 dollár alá estek pénteken, miután az Európai Ügyészség megerősítette, hogy vizsgálja a több milliárd dolláros uniós vakcinavásárlásokat.

First Meeting of the European Political Community in Prague, PRAGUE, CZECH REPUBLIC - OCTOBER 06: European Commission President Ursula von der Leyen attends the Meeting of the European Political Community in Prague, Czech Republic, on October 6, 2022. Lukas Kabon / Anadolu Agency (Photo by Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Lukas Kabon / AFP

A vizsgálatot, illetve a bejelentést az ügyészség azzal indokolta, hogy az ügyet rendkívül nagy közérdeklődés övezi, további részleteket azonban egyelőre nem kívántak nyilvánosságra hozni – írja az osztrák Der Standard.

Mint ismert, a világjárvány idején az Európai Bizottság a tagállamok nevében több százmillió adag vakcinára vonatkozó szerződéseket kötött, az  eljárás ugyanakkor a bírálatok kereszttüzébe került – folytatja az osztrák online napilap –, mert a szerződéseket csak részben hozták nyilvánosságra, illetve mert a vakcina szállítása késett.

Hónapok óta különösen sok kritika éri az 1,8 milliárd adag Biontech–Pfizer-féle oltóanyag 2021. tavaszi beszerzését. Akkor a megrendelt vakcinák ellenértékét 35 milliárd euróra becsülték.

A szerződés megkötésekor – amint arról a The New York Times is beszámolt – a bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla közötti személyes kapcsolat döntőnek bizonyult az üzlet megkötése szempontjából, állítólag sms-eket is váltottak egymással.

A Der Standard szerint a bizottság nem engedett az újságíróknak betekintést a szóban forgó szöveges üzenetekbe. Sőt, egy szeptemberi jelentés szerint az Európai Számvevőszék sem kapott semmilyen információt az ügyletről. 

Emily O’Reilly európai ombudsman ezért élesen bírálta a bizottság eljárását.

Nagyon csúnyán beolvastak Von der Leyennek

Az Európai Parlament horvát képviselője minden idők legnagyobb korrupciós botrányának nevezte az Európai Bizottság és a Pfizer vakcinaszerződését, amelynek utolsó szakaszát Ursula von der Leyen sms-ben egyeztette.