Az emberiség történetének legnagyobb korrupciós botránya – foglalta össze az Európai Bizottság és a Pfizer vakcinaszerződését Mislav Kolakusic, az Európai Parlament horvát képviselője, aki 4,5 milliárd adagos nőnek nevezte Ursula von der Leyent, és azt állította, EP-politikusok sora kérte, hogy legalább velük osszák meg a koronavírus elleni oltásokról szóló megállapodásokat, ám ez eddig nem történt meg. A horvát képviselő Twitter-bejegyzését a román National szúrta ki.

Discussion round - How to achieve a climate-friendly Europe, 29 August 2022, Berlin: Ursula von der Leyen, President of the European Commission takes part in a discussion on the topic "Social-ecological transformation - How to succeed in a climate-just Europe". Photo: Britta Pedersen/dpa (Photo by BRITTA PEDERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Britta Pedersen / AFP

Német sajtóhírek szerint von der Leyen minimum megrovást kaphat az Európai Számvevőszéktől, amiért az utolsó, 35 milliárdos, 1,8 milliárd adagos szerződés részleteiről SMS-ben egyeztetett a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával. Az ügyben vizsgálat is indult, az uniós ombudsman pedig arra jutott, hogy Von der Leyen stábja szándékosan hátráltatta a munkájukat, amikor azt állította, nem talált semmiféle szöveges üzenetet az EB-elnök és Bourla között.

Később kiderült, csak a belső dokumentum-nyilvántartást tekintették át, az SMS-eket nem, mondván, azok túlságosan „rövid életűek”, ezért nem tartoznak a szakpolitikával kapcsolatos dokumentumok megőrzésére vonatkozó uniós jogszabály hatálya alá. Emily O’Reilly ombudsman álláspontja szerint viszont a Bizottság tagjainak viselkedése nem felelt meg az uniós szabályok által megkövetelt átláthatóságnak, és meg sem próbáltak átfogó kutatást végezni az ügyben.

Fogy a levegő Ursula von der Leyen körül

A vádak szerint az Európai Bizottság elnöke sokkal inkább amerikai, mintsem európai érdekeket szolgál. Hozzá közel álló források alapján elefántcsonttoronyban él. Nem bízik senkiben, nincsenek szövetségesei és nem is törekszik arra, hogy legyenek.

Kolakusic azt is sérelmezi, hogy

 

450 millió európai polgárnak vásároltak 4,5 milliárd vakcinát, és szerinte felelősségre kellene vonni azokat, akik azt állították a szerződéskötés bejelentésekor, hogy az oltás megakadályozza a vírus terjedését. 

 

Azt is kijelentette, hogy az Európai Bizottságnak azonnal fel kellene bontania a szerződést, és visszaszerezni a „hiába” kifizetett eurómilliárdokat. Korábban Stasys Jakeliunas litván EP-képviselő mondta azt, hogy az elnök férje, Heiko von der Leyen 2020 decembere óta a sejt- és génterápiákra szakosodott Orgenesis amerikai biofarmakon cég orvosi igazgatója, ezért összeférhetetlen, hogy az EB első embere egyszemélyben tárgyalt a vakcinákról.

Sokatmondó, hogy a 35 milliárd eurós volt az egyetlen olyan koronavírus elleni oltóanyagról szóló szerződés, amelynek a tárgyalásán nem vett részt a direkt az erre a célra létrehozott munkacsoport. Bár korábban született egy megállapodás arról, hogy a tagállamok szakértőit bevonva az Európai Parlament megvitatja a 2022-es vakcinastratégiát, ez a találkozó végül nem valósult meg, Von der Leyen tényként mutatta be a Pfizerrel kötött alku részleteit, amit a Bizottság jóváhagyott.