Az indiai hatóságok leállították annak a köhögéscsillapító szirupnak a belföldi gyártását, amely csaknem 70 gyerek halálát okozta Gambiában, miután a gyárban több szabálytalanságot találtak – közölte újságírókkal szerdán az észak-indiai Harijána állam egészségügyi minisztere, Anil Vidzs.

Fotó: Milan Berckmans / AFP

A politikus közölte,  hogy 12 szabálytalanságot találtak az újdelhi székhelyű Maiden Pharmaceuticals vállalat telephelyén. Az ott gyártott termékek közül négy a megengedettnél több etilénglikolt és dietilén-glikolt tartalmazott. E két összetevő – amelyet sokszor alkalmaznak a drágább, oldószerként használatos glicerin helyett – nagy mennyiségben mérgező, és vesekárosodást okozhat.

Nares Kumár Gojal, a Maiden ügyvezető igazgatója nem reagált a bejelentésre, de a múlt héten azt mondta a Reuters hírügynökségnek: 

a vállalat kapcsolatba lépett a megrendelővel annak érdekében, hogy kiderítse, mi történt Gambiában.

A halálozások és az ötévesnél fiatalabb gyermekek körében július vége óta szokatlanul nagy arányban jelentkező vesekárosodások miatt a gambiai kormány szeptemberben indított vizsgálatot, majd kedden azt közölték, hogy az első vizsgálati eredmények szerint 69 gyerek halálát okozta a szirup.

Fotó: Milan Berckmans / AFP

Indiát sokszor nevezik a világ gyógyszertárának, és az ország gyógyszergyártásának történetében ez az egyik legsúlyosabb botrány. Jóllehet az indiai hatóságok szerint a köptetőszirupot csak gambiai exportra hagyták jóvá, 

az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem zárta ki, hogy illegálisan máshova is jutott a szerből.