Boris Johnson hivatalos közleményben tudatta, hogy bár Liz Truss lemondását követően azonnal visszautazott Londonba dominikai nyaralásából – ki is fütyülték a repülőgépen –, végül úgy döntött, nem harcol a pártelnöki és miniszterelnöki pozícióért, amiből négy hónapja „zavarták el” sorozatos botrányai miatt.

Conservative Leader And Prime Minister Boris Johnson Resigns From Office, LONDON, ENGLAND - JULY 07: UK Prime Minister Boris Johnson addresses the nation as he announces his resignation outside 10 Downing Street on July 7, 2022 in London, England. After a turbulent term in office, Boris Johnson will resign from his roles as Conservative Party Leader and Prime Minister today after coming under pressure from his party. Eton and Oxford-educated Alexander Boris de Pfeffel Johnson, MP for Uxbridge and South Ruislip, was elected as Prime Minister in the 2019 General Election. (Photo by Carl Court/Getty Images)
Fotó: Carl Court / Getty Images

A BBC összefoglalójában kiemeli, ugyan Johnson azt állítja, megszerezte a minimum száz parlamenti képviselőnek a Konzervatív Párt vezetőválasztásán történő induláshoz szükséges támogatását, valójában csak 57-en nyilatkoztak eddig mellette. Johnson szerényen úgy fogalmaz, lenyűgözte, hányan javasolták ismét őt az új vezetőnek, és érdekelte is a feladat, mert három éve „hatalmas választási győzelemre vezette pártját”. Hogy mégsem indul, azt azzal indokolta, hogy szomorú következtetésre jutott:

szerinte nem lehet hatékonyan kormányozni egység nélkül, és bár megkereste a két másik „jelölt jelöltet”, Rishi Sunakot és Penny Mordauntot, ők nem kértek az együttműködésből.

A történtek után szinte biztos, hogy Sunak lesz a pártelnök, és így Nagy-Britannia új miniszterelnöke, hiszen a korábbi pénzügyminiszter elsőként szerezte meg az ajánlásokat, a BBC szerint 144-et, miközben vasárnap délután Mordaunt mindössze 23-at tudott felmutatni. A britek többsége egyébként nagyon nem örült volna, ha ismét Johnson kezébe kerül a hatalom.