Rishi Sunak után szombaton a dominikai nyaralásáról hazatérő Boris Johnson is megszerezte száz parlamenti képviselőnek a Konzervatív Párt vezetőválasztásán történő induláshoz szükséges támogatását a kampányából kiszivárgott információk szerint – tudta meg a Bloomberg.

Fotó: Adrian Dennis / AFP

Johnson kevesebb mint 4 hónapja volt kénytelen eléggé dicstelenül távozni a miniszterelnöknek otthont Downing Street 10.-ből, ám a hatalmat csak szeptemberben kellett átadnia az őt követő Liz Trussnak, aki azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és minden idők legrövidebb ideig hivatalban lévő brit miniszterelnökének bizonyult.

A szabályok szerint hétfő délutánig lehet jelentkezni a Konzervatív Párt vezetői tisztségére, és azok juthatnak tovább a választási szakaszba, akik az alsóházi konzervatív frakció legalább száz tagjának támogatását elnyerik.

A 357 fős frakciólétszám legfeljebb három jelölt részvételét teszi lehetővé a vezetőválasztási folyamatban. Mindez azt is jelenti, hogy ha az egyik jelölt mögött 158 vagy ennél több frakciótag felsorakozik, akkor csak két jelölt indulása lehetséges, mivel a harmadik már nem képes legalább száz támogatót szerezni. Sunak és Johnson mellett Penny Mordaunt egykori védelmi minisztert tartják még esélyesnek a kormányfői címmel együtt járó pártelnöki poszt megszerzésére.