Oroszország hétfőn kijelentette, hogy Ukrajna számára kockázatos lenne folytatni a Fekete-tengeren keresztüli gabonaexportot most, hogy Moszkva felfüggesztette részvételét az ENSZ által közvetített, a szállítások megkönnyítését célzó megállapodásban.

Korábban az ENSZ szóvivője azt közölte, hogy török és ENSZ-csapatok újrakezdték a hajóellenőrzéseket a fekete-tengeri gabonaexportról szóló megállapodás keretében. Oroszország a hét végén felfüggesztette részvételét az egyezményben, miután drónok megtámadták fekete-tengeri flottáját.

Fotó: AFP

„Olyan körülmények között, amikor Oroszország arról beszél, hogy lehetetlen garantálni a hajózás biztonságát ezeken a területeken, egy ilyen megállapodás aligha megvalósítható, és más jelleget ölt – sokkal kockázatosabb, veszélyesebb és garantálatlanabb” – mondta újságíróknak hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Oroszország vasárnap közölte, hogy határozatlan időre felfüggeszti közreműködését az egyezségben, mert „nem tudja szavatolni a polgári hajók biztonságát”, miután a fekete-tengeri flottáját megtámadták. Az ENSZ közölte, hogy hétfőn megállapodott Ukrajnával és Törökországgal 16 (12 ukrán kikötőből kifelé tartó és négy befelé tartó) hajó haladási tervéről, és a nap folyamán 40 kifelé tartó, Isztambul közelében horgonyzó hajót kíván ellenőrizni.

Ezzel egy időben Franciaország bejelentette, azon dolgozik, hogy Ukrajna szárazföldi útvonalon exportálhasson élelmiszert Lengyelországon vagy Románián keresztül, ne pedig a Fekete-tengeren át. Marc Fesneau, az agrártárca vezetője az RMC rádiónak kijelentette: olyan rendszer kidolgozásán munkálkodnak, amely nem teszi ki a szállítmányokat Vlagyimir Putyin orosz elnök jó- vagy ebben az esetben rosszakaratának.

A búza és a kukorica ára egyaránt emelkedett hétfőn, miután Oroszország kilépett a megállapodásból. Fesneau azt mondta, hogy a francia fogyasztók számára nem lesz közvetlen következménye az orosz lépésnek.

Ugrik a búza és a kukorica ára, miután a fekete-tengeri dróntámadás nyomán Oroszország kiszállt az ukrán–török egyezményből

A chicagói búza határidős jegyzése hétfőn több mint 5 százalékot, a kukoricáé pedig több mint 2 százalékot emelkedett a kínálattal kapcsolatos félelmek miatt.