Nemzetközi gazdaság

Európa ellátását veszélyezteti Brüsszel csomagja

Súlyos problémákkal van tele az uniós javaslat, amely az európai gázárak mérséklését célozza, Magyarország hosszú távú, Oroszországgal kötött szerződései is veszélybe kerülhetnek a Századvég elemzője szerint.

Az Európai Bizottság által közzétett javaslatokról közölt interjút Hortay Olivérrel, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetőjével a Magyar Nemzet. A szakértő szerint a csütörtökön és pénteken a tagállami vezetők által megvitatni tervezett javaslatok között szereplő árkorrekciós intézkedés valójában szankciós lépésnek nevezhető.

Gas stove burner with one euro coin laid on top,Burning natural gas, gas stove burner with one euro coin laid on top, burning natural gas with blue flame, gas price in European Union concept
Fotó: Getty Images

Hortay szerint felmerül az az aggály, hogy az árak visszaszorítására tett javaslat végül 

azt eredményezi, hogy a kontinensre még a jelenleginél is kevesebb földgáz érkezik, miközben nőhet a gáztőzsdén kívüli ügyletek száma.

A szakember szerint problémás lehet a bizottság által javasolt vásárlói kartell is, amelyben kötelező lenne a részvétel. Az OPEC példáját idézve elmondta, egy ilyen megoldás csak akkor tud működni, ha az egyes tagok politikai céljait, érdekeit nem viszik be a tárgyalásokra, hanem kizárólag gazdasági érdekek alapján kooperálnak. Az esetében szerinte ez nehezen képzelhető el.

Hortay felhívta a figyelmet arra is, hogy 

a bizottság a megoldás kapcsán a közös vakcinabeszerzés sikerére hivatkozik, ám szerinte annak tanulsága pont az volt, hogy ott nemcsak a közösség érdekei jelentek meg, hanem politikai szempontok és önérdekek figyelembevételével születtek a döntések.

Az elmúlt hónapok szankciós politikája is ez utóbbit mutatja. Jogos a félelem, hogy az Európai Bizottság politikai érdekei időről időre felülírhatják a tagállamok gazdasági érdekeit.

A csomag harmadik pontja kapcsán – amely arról szól, hogy azok a tagállamok, amelyek nagy gáztartalékkal rendelkeznek, esetleges veszélyhelyzetben kisegítik a szomszédaikat – Hortay észrevétele az, hogy nem méltányos a gazdasági konfliktusát Oroszországgal fokozó, ezért felelőtlen Németország részéről az, ha másoktól várja a segítséget, olyanoktól, akik ezzel szemben az elmúlt hónapokban felelősen cselekedtek, és figyelembe vették az állampolgáraik érdekeit.

Végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország egyértelműen jelezte: azok az országok, amelyek maximálják a kereskedési árat, nem juthatnak orosz gázhoz. Azaz: az elképzelés következménye azonos egy Oroszországgal szembeni gázembargóval.

 

Európai Unió gázbeszerzés
Kapcsolódó cikkek