Nemzetközi gazdaság

Gyermekeknek fejlesztettek ki golyóálló mellényt az ukránok

A civilek evakuálása során hasznos felszerelés a golyóálló mellény. Mivel nagyon sok gyereket is ki kell menekíteni a háború sújtotta térségekből, így nekik is szükség lehet rá.

A speciális védőöltözetet, amelyet a védelmi felszerelések tervezésével és gyártásával foglalkozó cégek egyesülése fejlesztett ki Lvivben, a gyermekek evakuálásához használják az oroszok által megszállt ukrajnai területekről és a harci övezetekből – számolt be a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Gyermek golyóálló mellény
Fotó: Andriy Kyrychenko

Az első harminc, gyermekekre méretezett golyóálló mellényt és a hozzájuk tartozó védősisakot már legyártották és elküldték a harcok sújtotta Donyeck megyébe.

Az ötletgazdákat az sarkalta a projekt megvalósítására, hogy naponta menekítenek ki a háborús övezetben vagy megszállt területeken élő gyermekeket.

Evakuálásuk a tűzvonalon keresztül történik, súlyos veszélyben, ezért fontosnak tartották a gyermekek életének és egészségének megóvását. A tervezők szerint a felszerelés hatékony a golyók és a repeszek elleni védelemben.

A civilek harci övezetből való evakuálását végző rendőrség keresett meg minket azzal, hogy fejlesszünk ki golyóálló mellényt a gyermekek számára. Elkészítettük a terveket, amelyeket végül jóváhagytak a hatóságok. A felszerelés súlya nem haladhatja meg a két kilót, és három méretben készül a különböző korú gyermekek számára

– nyilatkozta Jurij Fedorov, a lvivi védelmi klaszter igazgatótanácsának alelnöke.

Hozzátette, hogy eddig 500 darabra érkezett hozzájuk megrendelés.

Egy testpáncél és egy sisak ára körülbelül 500 dollár, a gyártáshoz szükséges anyagokat külföldről kell importálniuk.

A mellényt ballisztikus puha páncélpanelekből állítják elő, amelyek ultranagy molekulatömegű polietilénből készülnek. A gyereknek szánt golyóálló mellény súlyában és kialakításában különbözik a felnőtt méretű mellényektől.

Fotó: Andriy Kyrychenko

A tervezésnél fontos szempont volt, hogy viseletük kényelmes legyen a gyermekek számára, könnyű legyen a felvételük és a levételük. Az anyagoknál élénk színeket, valamint fényvisszaverő szalagokat is használtak. A jövőben a mellényeket egy GPS-jeladóval is ellátják.

 

háború Ukrajna gyermek golyóálló Lemberg
Kapcsolódó cikkek