Brazíliában vasárnap tartják az általános választás második fordulóját. Az ország polgárainak a leendő államfőről és 12 kormányzójelöltjéről kell dönteniük.

(FILES) In this file photo taken on May 15, 2022, Brazilian President Jair Bolsonaro rides a jet ski as he joins supporters taking part in a boat ride on Paranoa Lake in Brasilia. - The outgoing Brazilian president Jair Bolsonaro, beaten in all the polls by his sworn enemy Lula, says he is sure of his victory in the first round of the October 2, 2022 election after four years of a mandate marked by crises.
Fotó: AFP

Az október elején tartott első fordulóban a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő a szavazatok 48,42 százalékát kapta meg, míg a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaro (képünkön) 43,2 százalékot. Mivel egyik elnökjelölt sem kapta meg a szavazatok több mint 50 százalékát, kiírták a második, egyben utolsó fordulót, ahol a győztesnek elég megszereznie az egyszerű többséget. 

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Lula da Silva az érvényes szavazatok 53 százalékára számíthat, a megkérdezettek 47 százaléka pedig Bolsonaróra fog szavazni. 

Függetlenül attól, ki nyeri az elnökválasztást, történelmileg példa nélküli lesz az idei megmérettetés. Elemzők szerint ugyanis, ha Bolsonaro veszít, ő lesz az első olyan hivatalban lévő államfő, akinek nem sikerült újraválasztatnia magát második ciklusra, ha viszont Lula da Silva marad alul, az abból a szempontból lesz egyedi, hogy még nem fordult elő, hogy az elnökválasztás első fordulójában többséget szerző politikus ne tudott volna győzni a második fordulóban.   

Az ország 12 államának kormányzóválasztásán az ország gazdasági és ipari központjának számító, legnépesebb állam, Sao Paulo vezetői posztjáért folyó összecsapás áll a figyelem középpontban. A posztért a Bolsonaro-kormány korábbi infrastrukturális minisztere, Tarcísio Gomes de Freitas és Lula da Silva kormányának volt oktatási minisztere, Fernando Haddad verseng.