Hekkerek behatoltak a világ legnagyobb kriptotőzsédjének számító Binance rendszereibe, és 570 millió dollárnyi kriptovalutát próbáltak eltulajdonítani a Binance blokkláncáról – derül ki a Reuters cikkéből.

Kyrenia,,Cyprus,-,June,21,,2019:,Binance,Mobile,App,Running
Fotó: Shutterstock

A 2017-ben alapított vállalat szerint a cég átmenetileg felfüggesztette a tranzakciókat, és befagyasztotta a a digitális pénzeket, így a hekkerek csak 100 millió dollár értékű digitális pénzt szereztek meg.

A probléma a BSC Hubot, egy úgynevezett blokklánchidat érintett, ami lehetővé teszi a kriptók és az információk átvitelét az egyik blokkláncról a másikra – írta a Twitteren a Binance vezérigazgatója. A cégvezér szerint a problémát mostanra sikerült megfékezni, a digitális vagyonok biztonságban vannak, egyben elnézést kért a kellemetlenségért, valamint ígéretet tett arra, hogy a jövőben nagyobb gondot fordítanak a biztonságra.

Idén mintegy 2 milliárd dollár értékű kriptopénzt loptak el 13 különböző hekkelés során – közölte a Chainalysis kriptoelemző cég. Minden idők legnagyobb rablását az észak-koreai Lazarus csoport márciusban követte el.

A bibliai Lázár után elnevezett banda 625 millió dollár értékű kriptovalutát – elsősorban ethereumot – zsákmányolt az Axie Infinity nevű online játékból, amely a digitális pénzekre épül. Ebből szeptemberben az FBI a Chainalysis blokkláncelemző segítségével visszaszerzett 30 millió dollár értékű digitális pénzt.

Dollármilliárdokat tüntetnek el a kriptovalutás csalók

A kriptovaluták kezdetektől fogva vonzó célpontjai a hekkereknek és a szélhámosoknak, a hatóságok évek óta egyre több kriptovaluta-csalást lepleznek le. Az elmúlt években megszaporodtak a digitális pénzekkel foglalkozó cégek elleni kibertámadások is, amelyekben különösen aktívak az észak-koreai hekkerek, elsősorban a remeteállam titkosszolgálatával együttműködő Lazarus csoport.