Az FBI a Chainalysis blokkláncelemző segítségével visszaszerzett 30 millió dollár értékű ellopott kriptopénzt, amit az észak-koreai hackercsoport, a Lazarus tulajdonított el – írja az Engadget.

Many Korean hackers in troll farm. Security and cyber crime concept. Korea flag in background.
Fotó: vchal

Az összeg a töredéke annak a 625 millió dollárt érő kriptovalutának, amit az észak-koreai Lazarus csoport zsákmányolt az Axie Infinity nevű online játékból, ahol a játékon belüli gazdaság a digitális pénzekre épül.

Ez az első eset, hogy egy észak-koreai hackercsoport által eltulajdonított kriptopénzt lefoglaltak.

Az online játék tulajdonosai elárulták, hogy a visszaszerzett digitális vagyont fokozatosan kapják majd vissza az áldozatok, de ez több évig is eltarthat.

A bibliai Lázár után elnevezett észak-koreai csoport több mint tíz éve aktív, 2014-ben megtámadta a Sonyt, miután a japán vállalat Kim Dzsongunról készített vígjátékot. A zsarolóvírusok terjesztése mellett a csoport több bankot, kaszinót és céget rabolt ki az elmúlt években. 

2015-ben betörtek bangladesi központi hitelintézet informatikai rendszerébe, és több mint egymilliárd dollárra tették rá a kezüket, de végül csak 81 milliót tudtak ellopni. Az amerikai hatóságok nem tudják, hányan vannak a szervezetben, ki lehet a vezetője, de az FBI abban biztos, hogy az észak-koreai kormánynak dolgoznak.

Akcióikban az alvilág is részt vesz, és amerikai vádak szerint a kínai titkosszolgálatok is segítik őket. Korábban Marine Chain néven dobtak piacra kriptovalutát, ami átverés volt: a kriptót vásárló befektetők bukták a pénzüket. Előszeretettel hoznak létre kriptopénztárcákat, alkalmazásokat, majd az így megszerzett adatokkal ellopják a kereskedők vagyonát. A lopott pénz tisztára mosásához a nemrég amerikai szankciókkal sújtott Tornado Casht használták.