Valósággal elfoglalták a francia főváros utcáit vasárnap a tüntetők, akik az egyre magasabb árak ellen tiltakoztak, és szolidaritásukat fejezték ki az olajipari munkásokkal, akik hetek óta nagyobb béreket követelnek. A megmozduláson a rendőrség és a francia sajtóorgánumok által megbízott független Occurence számlálószervezet szerint mintegy 30 ezren, a szervezők szerint 140 ezren vettek részt. A tüntetésre négy francia szakszervezet felhívására került sor, akik többek között a sztrájkhoz való jog visszaállítását követelik. 

Fotó: Aurelien Morissard

A munkabeszüntetések nyomán kialakult akut üzemanyaghiány miatt a kormány sok olyan intézkedést hozott, ami pluszmunkára kényszeríti az olajfinomítóban dolgozókat, ám ez a szakszervezetek szerint a sztrájkhoz való alkotmányos jog lábbal tiprása.  Több francia szakszervezet – egyelőre korántsem az összes – keddre országos sztrájkra szólította fel tagjait, ami az energetikai szektor mellett érinti a tömegközlekedést és a fuvarozást is. 

Franciaország költségvetési minisztere, Gabriel Attal elfogadhatatlannak tartja a vasárnapi, illetve a keddre tervezett megmozdulásokat, mint fogalmazott: mindenkinek joga van sztrájkolni, de azt is biztosítani kell, hogy az ország működőképes maradjon. 

Ahogy a sajtóban korábban megjósolták, a vasárnapi tüntetésen baloldali politikusok haladtak a menet élén, köztük Jean-Luc Mélenchon, a NUPES koalíció vezetője, ami a Le Monde szerint egyértelmű jele annak, hogy ki akarják használni a munkabeszüntetéseket arra, hogy Emmanuel Macron elnök ellen hangolják a közvéleményt. 

ERNAUX, Annie; MÉLENCHON, Jean-Luc
Annie Ernaux Nobel-díjas francia írónő és Jean-Luc Mélenchon, a baloldali NUPES koalíció vezetője Fotó: Mohamed Badra

 


„Ez a nagy összefogás, amelyet most elkezdünk ezzel a menettel, hatalmas siker” – vélte Jean-Luc Mélenchon, aki a tömeg közepén egy teherautóból szólt a tüntetőkhöz, és bejelentette egy „új népfront” megalakulását, amely szerinte hamarosan átveheti a hatalmat az országban.
  
Jóllehet a szakszervezetek nem kívántak részt venni a tüntetésen, Jean-Luc Mélenchon jelezte: támogatja a kedden esedékes általános sztrájkot, amelyet a baloldali szakszervezetek hirdettek meg a közszférában és az állami közlekedési vállalatoknál a jelenleg 6 százalékos inflációnak megfelelő fizetésemelést követelve. A felvonuláson megjelentek a mérsékeltebb baloldali pártok vezetői is.
„Az üzenet egyszerű: a profit igazságosabb elosztását akarjuk” – mondta Olivier Faure, a Szocialista Párt főtitkára.
 

A menet incidens nélkül vonult végig a Nation tértől a Bastille térig, de a megmozdulás közelében megjelentek fekete ruhás antikapitalista anarchisták, akik kirakatokat törtek be és egy bankfiókot is megrongáltak, majd miután a rendőröket kezdték megdobálni, azok könnygázzal oszlatták szét őket.
Gabriel Attal elfogadhatatlannak nevezte, hogy a CGT blokádja annak ellenére folytatódik, hogy a többség elfogadta a vezetőség fizetésemelési ajánlatát.
 

Ez nem egy normális munkabeszüntetés, a sztrájkjognak is vannak határai – jelentette ki Geoffroy Roux de Bézieux, a legjelentősebb munkáltatói szervezet, a MEDEF elnöke, aki szerint 150 ember tartja túszul Franciaországot az olajfinomítók által. Szerinte hatóságilag kell kötelezni a munkafelvételre a CGT-tagokat a TotalEnergiesnél.


A reformszakszervezetek szerint viszont az általános sztrájk nem megoldás az inflációs gondokra, álláspontjuk szerint a fizetésemeléseket ágazatonként külön-külön kell megtárgyalni a munkáltatókkal.

 

Az üzemanyaghiány után félő, hogy áram sem lesz Franciaországban

Az atomreaktorokat is elérte a sztrájkhullám, nem tudják elvégezni az esedékes karbantartásokat.