Egyre nagyobb bajban Franciaország a napok óta tartó tüntetéshullám miatt, az EDF jelentése szerint ugyanis az országban üzemelő mintegy 18 atomreaktor kétharmadában nem lehet elvégezni az esedékes karbantartásokat, miután a magasabb béreket követelő dolgozók megtagadták a munkát. 

Fuel Shortage In Paris
Fotó: NurPhoto via AFP

Az EDF szóvivője szerint szombatra virradó éjszaka hat létesítményt érintett közvetlenül a sztrájk, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kilenc karbantartás alatt álló reaktor újraindítását nem lehet elvégezni, és azt sem tudni mikor kerülhet erre sor. 

Nagy kérdés, hogy honnan pótolja majd az áramot az ország, becslések szerint ugyanis 5-15 gigawattnyi teljesítmény eshet ki a csúcsidőszakban, amit importból kellene pótolni. 

A francia áramszükséglet mintegy kétharmadát az atomreaktorok fedezik, és jelen körülmények mellet a gázra való átállás sem valós alternatíva, ahogy arra sincs garancia, hogy a szomszédos országokban lesz fölösleges kapacitás. 

Franciaországban a szeptember 27-én kezdődött akcióban a sztrájkolók blokád alá vették a TotalEnergies és az amerikai ExxonMobil finomítóit és üzemanyag-raktárait, ami országszerte hiányhoz vezetett a kutakon

Számottevően csökkent a francia atomerőművek termelése, sztrájk is mélyíti az európai energiaválságot

Megbénulhat a nyugat-európai ország atomenergia-termelése.