A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a kormányoknak folytatniuk kell a költségvetési hiány csökkentését, annak ellenére, hogy támogatni kívánják a háztartásokat az energia- és élelmiszerárak emelkedése közepette. 

International,Monetary,Fund,(imf),Is,An,International,Organization,That,Promotes, International Monetary Fund (IMF) is an international organization that promotes global economic growth and financial stability, encourages international trade.The word is written on money background
Fotó: Shutterstock

Az IMF Fiscal Monitor jelentése szerint 

a teljes globális államadósság idén a 91 százaléka lesz, 7,5 százalékponttal magasabb a koronavírus-járvány előtti szintnél.

Számos fejlett és fejlődő ország adósságterhe csökkent a 2020-as csúcsokhoz képest a Covid utáni rendkívüli ösztönző intézkedések kivezetésével egyidejűleg csökkenő költségvetési hiány és a élénkülésének hatására. A jelentés szerint azonban az adósságszolgálat költsége emelkedni fog az megfékezésére törekvő globális jegybanki kamatemelések következtében, és tovább növeli a költségvetésekre nehezedő nyomást az élelmiszer- és energiaárak meredek emelkedése is.

A kormányok új intézkedésekkel, egyebek között ártámogatással, adócsökkentéssel és készpénzutalással segítik a háztartásokat. A legtöbb államban a bejelentett intézkedések meghaladják a GDP 0,5 százalékát.

Az IMF szerint a kormányoknak úgy kellene korlátozniuk költségvetési kiadásaikat, hogy célzott intézkedésekkel a lakosságnak csak a legsebezhetőbb rétegeit segítsék, miközben folytatni kell a költségvetési hiány csökkentését. Ellenkező esetben azt kockáztatják, hogy felpörgetik az inflációt, amelyet a jegybankok próbálnak fékezni. 

A jelentés szerint a fiskális politikának meg kell védenie a legsebezhetőbb csoportokat, ugyanakkor el kell kerülni, hogy az infláció elleni küzdelem túlzott terhet rójon a monetáris politikára. Az IMF szerdán ismertetett új előrejelzése szerint a globális GDP idén 3,2 százalékkal, jövőre pedig 2,7 százalékkal nő.