Joe Biden amerikai elnök pénteken aláírta a személyes adatoknak az Európai Unióból az Egyesült Államokba történő továbbításáról szóló – a digitális gazdaság számára kulcsfontosságú adatcserével kapcsolatos – végrehajtási rendeletet – közölte a Reuters.

Fotó: AFP

Joe Biden a rendeletet azután írta alá, hogy Washington és Brüsszel márciusban elvi megállapodásra jutott, és lehetővé vált az Európai Bizottság számára, hogy megkezdje saját ratifikációs folyamatát, amely több hónapig tarthat.

Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter a rendelet aláírását a transzatlanti adatáramlásba vetett bizalom és stabilitás helyreállítására irányuló közös erőfeszítések betetőzésének nevezte, Didier Reynders európai kereskedelmi biztos pedig a Twitteren fontos mérföldkőnek nevezte a biztonságos és szabad transzatlanti kapcsolat helyreállítása iránti elkötelezettségünket. 

A szöveg megerősíti azokat az intézkedéseket, amelyek célja a titoktartás és a polgári szabadságjogok védelme az Európában gyűjtött és az Atlanti-óceán túloldalán továbbított vagy tárolt adatokra irányuló amerikai megfigyelési programokban. Emellett egy független és kötelező érvényű mechanizmus létrehozásáról is rendelkezik, amely lehetővé teszi a jogosult államok polgárainak, hogy jogorvoslatot kérjenek, ha úgy vélik, hogy személyes adataikat az Egyesült Államok titkosszolgálatai illegálisan gyűjtötték.

Az EU és az USA között 2016 februárjában adatvédelmi pajzs létrehozásáról született megállapodás, amelyben meghatározták a transzatlanti adatáramlás új kereteit. A politikai megállapodás után megbízták az illetékeseket az új rendelkezések életbe léptetéséhez szükséges intézkedések előkészítésével. Az új keret biztosítja, hogy ne sérüljenek az európai polgárok alapvető jogai, amikor adataikat az Egyesült Államokba továbbítják, valamint jogbiztonságot teremt a vállalkozások számára.

Az EU–USA adatvédelmi pajzs eleget tesz azoknak a követelményeknek , amelyeket az Bírósága a korábbi védett adatkikötőkre vonatkozó keretet érvénytelenné nyilvánító, 2015. október 6-i ítéletében fogalmazott meg. Az új rendszer szigorúbb kötelezettségeket ír elő az egyesült államokbeli vállalkozások számára az európai polgárok személyes adatainak védelmét illetően, az USA kereskedelmi minisztériumát és Szövetségi Kereskedelmi Bizottságát pedig fokozott nyomon követésre és végrehajtásra kötelezi, egyebek között az európai adatvédelmi hatóságokkal folytatott szorosabb együttműködés révén. Az új megállapodásban az USA vállalta, hogy az új rendszerben továbbított személyes adatok esetében egyértelmű feltételeket, korlátozásokat és felügyeletet fog alkalmazni a közigazgatási szervek számára az Egyesült Államok joga szerint biztosított hozzáférési lehetőségekre vonatkozóan, hogy elkerüljék a hozzáférés általánossá válását. Az európai polgároknak ezzel összefüggésben lehetőségük lesz kérdéseikkel vagy panaszaikkal az újonnan kijelölt ombudsmanhoz fordulni.