Biden korábban nyitottnak mutatkozott arra, hogy újratárgyalják az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodást, amelyből elődje, Donald Trump kiléptette az Egyesült Államokat 2018-ban. A Fehér Ház azonban a múlt héten bejelentette, hogy egyelőre jegelték a diplomáciai erőfeszítéseket, és közölte, hogy Teherán drónokat szállít Oroszországnak az Ukrajna elleni háborújához.

Isaac Herzog - Joe Biden meeting in Washington”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹
Fotó: Israeli Govt Press Office (GPO)

Hercog megjegyezte: 

szerdán volt 40 napja annak, hogy egy fiatal kurd nő, Mahsza Amini meghalt az iráni erkölcsrendészet általi őrizetbe vételét követően. 

A halála olykor zavargásokba torkolló tüntetéseket robbantott ki, amelyek ellen az iráni hatóságok kemény kézzel lépnek fel.

Ez jól mutatja, hogy Irán miként töri le saját állampolgárainak törekvéseit, miközben tovább halad a nukleáris fegyverek felé, és ártatlan ukrán civileket gyilkoló halálos fegyverzetet szállít 

– hangsúlyozta az izraeli államfő.

Jichák Hercog újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy

 Bidennel közösen részt vesznek az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján, az egyiptomi Sarm-es-Sejkben novemberre tervezett COP27-en.

Joe Biden megjegyezte, hogy Izrael és Libanon csütörtökön aláírja a tengeri határokról szóló, amerikai közvetítéssel született megállapodást. Úgy fogalmazott: 

nagy bátorságra vall, hogy Izrael rávette magát erre a történelmi lépésre.

Hercog kedd kezdte meg kétnapos látogatását Washingtonban, ahol Nancy Pelosi demokrata párti képviselőházi elnökkel, Antony Blinken külügyminiszterrel és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval is találkozott.