A Handelsblatt értesülése szerint a német kormány valószínűleg ragaszkodni fog ahhoz, hogy a gázárakra tervezett árplafon előnyeit csak olyan vállalatok élvezhessék, akik garantáltan az országban maradnak és egy éven át megtartják a munkahelyek 90 százalékát.  

A corporate flag waves at the headquarters of German chemical company BASF in Ludwigshafen, Rhineland-Palatinate, western Germany, on October 5, 2022.
Fotó: Andre Pain/AFP

Egy német szakértői bizottság, amelynek feladata a gázárak hatásának enyhítését célzó tervek kidolgozása, péntek déltől jóval éjfél utánig ülésezett, és javaslatokat fogalmazott meg az árplafon feltételeiről. A Reuters beszámolója a kormány várhatóan elfogadja a bizottság számos javaslatát, amint azok véglegesítésre kerülnek.

A munkahelyek megmentésére és a Németországban maradásra vonatkozó feltételek a szakszervezetek és érdekképviseletek figyelmeztetéseit követik, amelyek szerint a német ipar gerincét alkotó kis- és középvállalkozások közül sokan fontolgatják, hogy más országokba települnek át.

Menekülnek a német cégek az elől

A vállalkozásokat nem győzte meg Berlin gigantikus csomagja sem, egyre többen vizsgálják a termelés külföldre helyezésének lehetőségét.

A feltételeket megszegő vállalatoknak vissza kellene fizetniük az árkülönbözetet a kormánynak.

Az árplafon a háztartások alapfogyasztásának 80 százalékára vonatkozik majd, kilowattóránként (Kwh) 12 eurócentes felső határral, míg a fogyasztás fennmaradó részére piaci árakat alkalmaznak, hogy a polgárokat gáztakarékosságra ösztönözzék .

A gázbeszerzési árat mintegy 25 000 nagy ipari fogyasztó számára a fogyasztás 70 százalékára vonatkozóan 7 eurócent/kwh-ban maximálják.

A magánháztartások és a kisvállalkozások 2023 márciusától 2024 április végéig részesülnek a árplafonból, míg az ipari fogyasztók esetében az intézkedés januárban léphet életbe.

Emellett a kormány egyszeri kifizetést is felajánl a gázfogyasztóknak, amelyet várhatóan decemberben fizetnek ki, és amely mintegy 12 milliárd euróba   kerül majd a kormánynak - derült ki a egy szerdán közzétett törvénytervezetből.

A bizottságnak még meg kell állapodnia arról, hogy a vállalatok fizethetnek-e bónuszokat a menedzsmentnek vagy osztalékot a részvényeseknek, miközben részesülnek a gázárplafonból.