A kínai CATL (Contemporary Amperex Technology Co.) akkumulátorgyártó közölte, hogy várakozásai szerint a július–szeptemberi harmadik negyedévben megháromszorozza nyereségét az előző év azonos időszakához képest. A gyáróriás szerint élénkül a globális kereslet az elektromos autók iránt.

CATL builds battery cell factory in Thuringia, 02 April 2020, Thuringia, Ichtershausen: The company "Contemporary Amperex Technology Thuringia GmbH" is located in the former Solarworld building in the Robert-Bosch-Straße at the Erfurter Kreuz. CATL has started construction work on a battery cell factory near Arnstadt. Up to 1.8 billion euros are to be invested in the factory in Thuringia over the next five years. Photo: Martin Schutt/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by MARTIN SCHUTT / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP) CATL builds battery cell factory in Thuringia
Fotó: Martin Schutt/ AFP

A gyár a világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a villanyautókban használatos aksikból 

minden harmadikat itt gyártanak, például a Teslának, a Mercedesnek, a BMW-nek és a Fordnak is a legnagyobb beszállítója. 

A cég közölte, hogy harmadik negyedéves nyeresége 8,8–9,9 milliárd jüan között várható az előző év azonos időszakára kimutatott 3,3 milliárd jüan után. Az idei első kilenc hónapban a profit az előrejelzés szerint így a duplájára emelkedik.

 

A CATL szeptember elején közölte, hogy már megvásárolta a telket a Debrecenben tervezett, 7,6 milliárd dollár értékű gigaberuházásához, ez lesz a legnagyobb európai akkumulátorgyár, várhatóan 2025-ben áll üzembe.

A cég közölte, hogy az alapanyagárak emelkedésének kivédésére hosszú távú szerződéseket kötött a beszállítóival, erősíti az újrafelhasználási tevékenységet, valamint dinamikus árazásra áll át az autógyártókkal.