Oroszország felfüggeszti a hajóforgalmat a fekete-tengeri kezdeményezés keretében gabona szállítására kijelölt biztonsági folyosón, amíg nem tisztázódik a Szevasztopolban orosz hadi- és polgári hajók ellen szombaton végrehajtott ukrán dróntámadás körül kialakult helyzet – közölte hétfő este az orosz védelmi minisztérium.

A hajóforgalom a biztonsági folyosóban elfogadhatatlan, mivel az ukrán vezetés és az ukrán fegyveres erők parancsnoksága arra használja fel, hogy harci műveleteket hajtson végre az Oroszországi Föderáció ellen

– áll a közleményben. A moszkvai katonai tárca szerint lehetetlen bármely objektum biztonságát szavatolni a gabonafolyosón, amíg Kijev nem hagy fel annak katonai célú felhasználásával.

A gabonakiviteli megállapodás végrehajtása Oroszország részvétele nélkül aligha lehetséges, és egyre kockázatosabbá válik – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak. 

This hand out photo taken and released by the World Food Programme (WFP) on August 30, 2022 in Djibouti shows the MV Brave Commander that reached the port of Djibouti with 30,000 MT wheat grain for the Ethiopia operation. - A UN-chartered ship loaded with 23,000 tonnes of Ukrainian wheat destined for millions of hungry people in Ethiopia arrived in neighbouring Djibouti on August 30, 2022.The bulk carrier MV Brave Commander docked in the Horn of Africa port city two weeks after leaving a Black Sea port in Ukraine, the UN's World Food Programme said."We have officially docked! The first WFP ship to carry Ukrainian grain since February has just arrived in Djibouti," WFP executive director David Beasley said on Twitter. (Photo by Hugh RUTHERFORD / WFP / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/WFP/Hugh Rutherford " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS DJIBOUTI-UKRAINE-UN-DROUGHT-ETHIOPIA-FOOD
Fotó: Hugh Rutherford / AFP

Olyan körülmények között, amikor Oroszország kijelenti, hogy a hajózás biztonságát lehetetlen szavatolni a kijelölt területeken, egy ilyen üzlet természetesen aligha megvalósítható, megváltozik a jellege, sokkal kockázatosabbá, veszélyesebbé és garancianélkülivé válik

– mondta. A szóvivő Kijevet tette felelőssé amiatt, hogy az egyezmény veszélybe került. Törökországnak azt a szándékát kommentálva, hogy a gabonaegyezmény végrehajtását Oroszország részvétele nélkül kívánja folytatni, rámutatott, hogy az orosz külügyminisztérium és más intézmények folytatják a kapcsolattartást Ankarával és az ENSZ-szel. 

Peszkov nem tudta megnevezni, Moszkva milyen feltételek mellett lenne hajlandó fenntartani gabonaegyezményt.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország a gabonaegyezményből való kilépés után is támogatni fogja a legszegényebb országokat, amire konkrét intézkedéseket fog kidolgozni. Emlékeztetett rá, hogy a megállapodás alapján elszállított ukrán gabonának csak jelentéktelen hányada jutott el a nevezett államokba, a nagy része Európában maradt. Megígérte, hogy az orosz fél a kieső mennyiségeket saját költségén kompenzálja, és felidézte, hogy Dmitrij Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter szombaton közölte: Oroszország készen áll, hogy a következő négy hónapban akár félmillió tonna gabonát ingyen szállítson a legszegényebb országoknak.

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes, elnöki közel-keleti és afrikai különmegbízott hétfőn közölte, hogy Moszkva kapcsolatban áll számos ország, köztük az afrikai államok vezetésével, amelyeknek támogatásra van szükségük az élelmiszer- és műtrágyaellátásban. A diplomata is azt hangoztatta, hogy Oroszország a gabonaegyezményben való részvételének felfüggesztése után is támogatni fogja a rászorulókat.

A helyzetet telefonon vitatta meg hétfőn Szergej Sojgu orosz és Hulusi Akar török védelmi miniszter. A moszkvai katonai tárcának a Telegram-csatornáján megjelent szűkszavú közleménye szerint a két katonai vezető megvitatta az azzal kapcsolatos kérdéseket, hogy az orosz fél felfüggesztette az ukrán kikötőkből származó mezőgazdasági termékek kiviteléről szóló megállapodások végrehajtását a fekete-tengeri gabonakezdeményezés keretében.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanács hétfői ülésén azt mondta, hogy Oroszország kénytelen lesz saját intézkedéseket hozni a Fekete-tengeren az engedélye nélkül áthaladó hajók ellenőrzésére.

Tekintettel a humanitárius folyosóval való visszaélések tényére és általában arra, hogy a Fekete-tenger továbbra is háborús övezet, nem engedhetjük meg, hogy a hajók akadálytalanul, a mi ellenőrzésünk nélkül haladjanak át, és kénytelenek leszünk önálló intézkedéseket hozni a Közös Koordinációs Központ által a jóváhagyásunk nélkül átengedett szárazáru-szállító hajók ellenőrzésére

– hangoztatta a diplomata.

Mint mondta, Oroszország abból indul ki, hogy a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaexportról szóló megállapodásokat nem szabad a részvétele nélkül végrehajtani, és az orosz részvétel híján meghozott döntések és intézkedések Moszkvát nem kötelezik semmire. Álláspontja szerint nyilvánvaló, hogy az ukrán fél katonai felforgató célokra használja a fekete-tengeri humanitárius folyosót. Közölte: Moszkva meglepődött azon, hogy az ENSZ nem ítélte el Kijevnek az orosz fekete-tengeri flotta hajói elleni „terrortámadását”, de még az aggodalmát sem fejezte ki miatta. 

Az idén július 22-én Isztambulban Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ által megkötött gabonaszállítási egyezmény keretében 397 hajón több mint 9 millió tonna gabona hagyhatta el biztonságban Ukrajna fekete-tengeri kikötőit, aminek hatására csökkentek az élelmiszerárak a világpiacon. A megállapodás november végén járna le, de Moszkva a szombaton Szevasztopol térségében végrehajtott ukrán légi és tengeri dróntámadásra hivatkozva felfüggesztette a részvételét benne.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy az orosz fekete-tengeri flotta hajóit szombaton megtámadó drónoknak legalább az egyikét a megállapodás alapján megnyitott gabonaszállító folyosó területéről, egy ukrán vagy nyugati használatban lévő civil hajóról indíthatták el.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese a világszervezet Biztonsági Tanácsa (BT) ülésén arról beszélt, hogy az orosz fekete-tengeri flottát ért támadás éjszakáján nem tartózkodtak hajók az ukrán gabonaexport biztosítását szolgáló tengeri folyosón.

Amikor a kezdeményezéshez tartozó hajók nem tartózkodnak a térségben, a folyosó nem rendelkezik semmiféle különleges státusszal. Nem nyújt fedezéket vagy védelmet a támadó, illetve védelmi jellegű katonai műveletekkel szemben. Nem használható sem védőpajzsként, sem rejtekhelyként. Nem is tiltott zóna

– hangoztatta Griffiths.