Oroszország washingtoni nagykövete, Anatolij Antonov szerint megdöbbentő az amerikai hatóságok reakciója a szevasztopoli kikötő elleni terrortámadásra. Antonov megjegyezte, hogy Washington semmi jelét nem adta, hogy elítélné „a kijevi rezsim vakmerő akcióit”.

Washington reakciója a szevasztopoli kikötő elleni terrortámadásra valóban felháborító. A kijevi rezsim meggondolatlan akciói elítélésének semmilyen jelét nem láttuk. Ehelyett figyelmen kívül hagynak minden arra utaló jelet, hogy a brit katonai szakemberek részt vettek a drónok felhasználásával végrehajtott nagyszabású csapás megszervezésében

– idézte a követség sajtószolgálata Antonovot. Nagy-Britannia közben hamisnak minősítette Oroszország állításait. 

drón
Fotó: Shutterstock

Az oroszok nem sokat gondolkodtak a válaszlépésen a kikötőt ért támadásra: Oroszország felfüggesztette részvételét az ENSZ közvetítésével létrejött, az ukrán kikötőkből származó mezőgazdasági termékek exportjáról szóló megállapodásban, miután a Krímben megtámadták a hajókat.

Videók jelentek meg a fekete-tengeri orosz flotta elleni ukrán drónos támadásokról, amelyeknek az egész világra kihatása lett

A dróntámadás ellehetetlenítette a gabonakiszállításokat, miután Oroszország ezt a korábbi megállapodás megsértésének tekinti és a továbbiakban nem garantálja a gabonakiszállítás lehetőségét Ukrajnából. A lépésnek világszintű kihatása lesz az élelmezés szempontjából, s főként az afrikai országok sínylik meg.

Az ügyben megszólalt Joe Biden amerikai elnök is, aki az éhínség fokozódásának veszélyére figyelmeztetett. Az EU részéről pedig Josep Borrell foglalta össze az általa várt lépéseket. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében kijelentette: az orosz döntésre erős nemzetközi választ kell adni az ENSZ és a húsz legfejlettebb országot tömörítő G20 országcsoport részéről. Ez teljesen egyértelműen Oroszország arra tett kísérlete, hogy visszatérjen a nagyszabású afrikai és ázsiai éhínséggel való fenyegetésre – mondta az elnök.
 

Fotó: Handout

Előzőleg kabinetfőnöke, Andrij Jermak vádolta meg zsarolással Oroszországot, és kijelentette, hogy 

a Krímben megrendezett terrortámadások történtek, amelyeket Oroszország maga hajtott végre. 

Jermak leszögezte: amíg folynak a harcok, szó sem lehet Oroszországgal való egyezkedésről, mert a fegyverszünetet Moszkva erői átcsoportosítására és források gyűjtésére használná fel.
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az orosz közleményre reagálva Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy Moszkva hamis ürügyekkel függeszti fel a fekete-tengeri gabonafolyosókról megkötött megállapodásban való részvételét. „Felszólítok minden országot, hogy követelje Moszkvától: vessen véget az éhínséggel való játszadozásának, és ismét vállalja, hogy teljesíti a kötelezettségeit” – írta Kuleba.