Louisiana állam három hónapon belül felszámolja az összes BlackRocknál elhelyezett befektetését, és rövid időn belül közel 800 millió dollárt von ki a befektetőcég pénzpiaci, befektetési és tőzsdén kereskedett alapjaiból (ETF) – írta John Schroder, Louisiana pénzügyminisztere Larry Finknek, a BlackRock vezérigazgatójának.

BlackRock Headquarters Ahead Of Earnings Figures
Fotó: Jeenah Moon / Bloomberg via Getty Images

Az Egyesült Államok tagállamának gazdasági vezetője kifogásolta a BlackRock által megkövetelt környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) alapelvek közül azokat az előírásokat, amelyek a zöldenergiát támogatják a hagyományos fosszilis üzemanyagokkal szemben.

Az ön fosszilisenergia-ellenes politikája tönkreteszi Louisiana gazdaságát

– írta Schroder Finknek a Fox Business által megszerzett levélben.

„Meg kell védenünk Louisianát azoktól az intézkedésektől és politikáktól, amelyek aktívan a fosszilis üzemanyagok ellehetetlenítésére törekednek. Véleményem szerint az ESG-befektetések támogatása nincs összhangban Louisiana gazdasági érdekeivel és értékeivel” – folytatta.

Egyszerűen fogalmazva, nem lehetünk részesei saját gazdaságunk megnyomorításának.

Schroder hozzátette, nem hajlandó egy fillért sem költeni állami pénzből egy olyan cégnél, amely „elveszi az ételt az asztalokról, a pénzt a zsebekből és a munkahelyeket a keményen dolgozó louisianaiaktól”.

A tengeri kitermeléssel együtt Louisiana a második legtöbb kőolajat és a harmadik legtöbb földgázt hozza felszínre az Egyesült Államokban az ország energiaipari információs hivatala szerint. Az energiaipar az állam legnagyobb bevételt termelő ágazata, amely Louisiana teljes bruttó hazai termékének 8,1 százalékát adja.

Schroeder a levélben megjegyezte, hogy 

az állam már 560 millió dollárt kivont a BlackRock befektetéseiből, és ez a szám az év végére 794 millió dollárra nő a tervek szerint.

A BlackRock és több más nagybank, valamint befektetőtársaság az elmúlt években elkötelezte magát az ESG-előírások előmozdítása mellett. Az ESG-mozgalom egyik fő pillére, hogy a pénzügyi cégek nyilvánosan meghirdetett befektetési politikájukkal is ösztönözzenek a fosszilis tüzelőanyagokról a tiszta energiaforrásokra, például a szél- és napenergiára való átállásra.

Ez a törekvés azonban az utóbbi időben egyre hevesebb ellenállással szembesül a republikánus vezetésű államok és olyan csoportok részéről, mint például az Állami Pénzügyi Tisztviselők Alapítványa, amelyek a pénzügyi cégek ESG-politikáját antidemokratikusnak, sőt egyes esetekben illegálisnak minősítették.

Július végén Nyugat-Virginia volt az Egyesült Államok első tagállama, amely kivonta pénzét az ESG-előírásokat követő bankokból. Több más állam, köztük Louisiana, Texas, Kentucky, Oklahoma, Florida, Dél-Karolina, Arizona, Idaho, Utah, Wyoming, Arkansas és Észak-Dakota is hasonló lépésekre készül,

 legalábbis erről számoltak be a Fox Businessnek.

Sehogy sem áll a globális felmelegedés elleni harc

A kitűzött céloktól drasztikus mértékben elmarad a dekarbonizáció.